Baş Ağrısı: Gerilim Tipi Baş Ağrısı

basagrisi-thumbnail-30112023

Hayatları boyunca insanların % 90’ından fazlası en az bir kez baş ağrısına maruz kalmıştır. Türkiye’de ise her beş kadından ve her on erkekten birinde migren baş ağrıları vardır.

Baş ağrıları temel olarak primer ve sekonder baş ağrıları olarak iki ana grup olarak incelenir. Baş ağrısına neden olan tümör, enfeksiyon, beyin damar hastalığı gibi ikincil bir olay söz konusu ise bu ‘sekonder baş ağrısı’ olarak değerlendirilir. Ancak ağrının nedeni olarak yapısal bir bozukluk, sistemik bir hastalık ya da geçirilmiş kafa travması söz konusu değilse, tüm baş ağrılarının yaklaşık %90’ını oluşturan ‘primer baş ağrısı’ olarak kabul edilir.

Primer baş ağrıları, altta yatan patoloji, travma veya sistemik hastalığın olmadığı tekrarlayan veya devamlı olan baş ağrılarıdır. Uluslararası baş ağrısı sınıflamasında primer baş ağrıları migren, gerilim tipi baş ağrısı, trigeminal otonomik sefaljiler ve diğer primer baş ağrıları olarak sınıflandırılmıştır.

Gerilim tipi baş ağrıları en sık görülen baş ağrısı türüdür, stres ve kas gerginliği genellikle bu baş ağrılarının etkenleridir. Gerilim baş ağrıları genellikle mide bulantısına, kusmaya veya ışığa duyarlılığa neden olmaz. Zonklama yerine sürekli bir ağrıya neden olurlar ve başın her iki tarafını da etkileme eğilimindedir. Gerilim tipi baş ağrıları kronik olabilir, sık sık veya her gün ortaya çıkabilir.

Gerilim tipi baş ağrısının tedavisi ve önlenmesinde medikal tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri etkili olabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Her gün aynı saatte uyuyup uyanmak 
  • Her gün en az 30 dakika düzenli bir şekilde egzersiz yapmak 
  • Belirli yiyecekler ve uyku eksikliği gibi baş ağrısını tetikleyen şeylerden kaçınmak 
  • Gerektiğinde sessiz, karanlık bir ortamda dinlenmek 
  • Stres yönetimi (yoga, masaj, bilişsel davranışçı terapi veya diğer rahatlama egzersizleri) 
  • Hekiminiz tarafından önerilen ilaç tedavisi

Baş ağrısı yaşıyorsanız ve bu baş ağrısı hayatınızda şimdiye kadarki en kötü baş ağrısı ise bir hekime başvurmayı unutmayın. 

Referanslar:

  1. Yılmaz, Y. D. D. A. "Baş Ağrısına Pratik ve Güncel Yaklaşım". Klinik Tıp Aile Hekimliği 9 (2017 ): 15-19
  2. Arslan ZB, Berker Yıldız D, Doğan FB. Primer baş ağrıları. Yaşar F, editör. Orofasiyal Ağrı: Tanı ve Güncel Tedavi Yaklaşımları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2021. p.80-7.
  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/tension-headaches

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.