Eczanelerde Sürdürülebilirlik: Sağlık ve Çevre

sonyazi_02112023

Son yıllarda dünyada yaşanan iklimsel ve çevreyle ilgili değişimlerin etkileri ve nedenleri birçok kavramla birlikte sürdürülebilirlik kavramının da görünürlüğünü arttırmıştır. Sürdürülebilirlik, sınırlı olan kaynaklarımızı gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde kullanmamız olarak tanımlayabiliriz. Kaynakların sınırlı olduğunun bilinmesi esastır. Son dönemlerde pek çok sektörde olduğu gibi sürdürülebilirlik sağlık sektöründe de büyük bir önem kazanmış durumdadır. Sağlık hizmeti veren eczaneler, çevre dostu ve toplumsal sorumluluklarını yerine getiren uygulamaları benimseyerek hem toplum sağlığını korumak hem de çevreye olumlu katkılarda bulunmak amacıyla çaba göstermektedirler. Eczanelerde sürdürülebilirlik hem sağlık hem de çevre açısından önemli bir dengeyi sağlama amacını taşır. Bu çabalar, sadece ekolojik dengenin korunmasına değil, aynı zamanda toplum sağlığının uzun vadeli sürdürülebilirliğine de katkıda bulunur.

Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm:

Eczanelerde atık yönetimi ve geri dönüşüm, sürdürülebilirlik açısından kritik bir rol oynar. Kullanım sonrası ilaçlar, ilaç ambalaj ve paketleme malzemeleri, çevreye zarar vermeden doğru bir şekilde imha edilmelidir. Atıklarının doğru toplanması ve sınıflandırılması geri dönüştürülebilir atıkların, biyolojik ve geri dönüştürülemeyen atıklardan ayrılması ve tekrar hammadde olarak kullanılması açısından önemlidir.

Yeşil Enerji ve Enerji Verimliliği:

Eczanelerde enerji verimliliği uygulamaları benimseyenerek çevresel etkiler azaltılabilir ve aynı zamanda enerji maliyetlerini düşürerek işletme maliyetlerine katkı sağlar. Bu amaçlar eczanelerde birtakım değişiklikler yapılabilir. Daha verimli aydınlatma sistemleri kullanımı, mevcut cihazların enerji tasarruflu cihazlar ile değiştirilmesi ve enerji kaynağı olarak yenilenebilir kaynağı tercih edilebilir.

Ambalaj ve Malzeme:

Eczane ürünlerinin ambalajları, sürdürülebilirlik konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Ambalaj ve paketlemede kullanılan malzemelerin mümkün olduğunca az kullanılması ve çevre dostu olması atılabilecek ilk adımlardandır.  Aynı zamanda ambalaj ve paketleme için kullanılan malzemelerin doğada çözünmesi yıllar süren malzemeler yerine geri dönüşümü olan veya doğada çözünebilen malzemeler tercih edilebilir.

Bilgilendirme ve Eğitim:

Eczaneler çoğu zaman hastaların sağlık için başvurduğu ilk noktadır. Toplum sağlığını arttırmak için eczaneler önemli bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda, toplum eğitim programları düzenleyerek sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları, akılcı ilaç kullanımı, geri dönüşüm sürdürülebilirlik konularında bilinç oluşturabilirler. Sağlık konusunda verdiği desteklerin yanında toplumun sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artırmak, uzun vadeli olumlu etkiler yaratabilir.

Yeşil İlaç Uygulamaları:

Eczanelerde kullanılan ilaçlar, üretiminden kullanımına kadar çevre üzerinde etki yaratabilir. Yeşil ilaç uygulamaları, çevre dostu üretim süreçleri, biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar ve geri dönüşümlü materyallerin kullanımını içerir. Bu uygulamalar, eczanelerin çevre dostu ilaç seçenekleri sunmasına olanak tanır.

Kaynakça;

  1. Wick J. Getting to green: How’s pharmacy doing? Pharm Times. 2013;79:[epub]. www.pharmacytimes.com/view/getting-to-green-hows-pharmacy-doing
  2. Ibrahim, Idowu David et al. “Need for Sustainable Packaging: An Overview.” Polymers vol. 14,20 4430. 20 Oct. 2022, doi:10.3390/polym14204430
  3. Gahbauer A, Gruenberg K, Forrester C, et al. Climate care is health care: A call for collaborative pharmacy action. J Am Coll Clin Pharm. 2021;4(5):631–638. doi: https://doi.org/10.1002/jac5.1412
  4. Toma, Alexandra, and Ofelia Crişan. “Green pharmacy - a narrative review.” Clujul medical (1957) vol. 91,4 (2018): 391-398. doi:10.15386/cjmed-1129
  5. Do T, Novakowski J. Sustainable pharmacy: A regimen for the future. The D.U.Quark. 2020;5:2

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.