2023 Dünya Hepatit Günü Teması “Biz Beklemiyoruz!” ile Hepatit

hepatit-13072023-thumbnail

Her yıl 28 Temmuz'da, DSÖ ve ortakları, viral hepatit ve neden olduğu hastalıklara ilişkin farkındalığı ve anlayışı artırmak için Dünya Hepatit Günü'nü kutlamaktadır. 28 Temmuz tarihi, hepatit B virüsünü (HBV) keşfeden ve virüs için teşhis testi ve aşı geliştiren Nobel ödüllü bilim adamı Dr. Baruch Blumberg'in doğum günü olduğu için seçildi. 


Viral hepatit B ve C, önemli sağlık sorunlarıdır ve karaciğer kanserinin temel nedenleridir. DSÖ Avrupa bölgesinde 15 milyon kişinin kronik hepatit B ve 14 milyon kişinin hepatit C ile yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu kişilerin çoğu enfeksiyondan habersizdir ve virüsü taşımaya devam etmektedir.

Bu nedenle ciddi kronik karaciğer hastalığı geliştirme riski yüksektir ve bilmeden virüsü diğer insanlara bulaştırabilirler.

  • Farkında olmadan viral hepatit yaşayan insanlar test için sabırsızlanıyor.
  • Hepatit ile yaşayan insanlar hayat kurtaran tedaviler için sabırsızlanıyor.
  • Anne adayları hepatit taraması ve tedavisi için sabırsızlanıyor.
  • Yeni doğan bebekler doğum dozu aşısı için sabırsızlanıyor.
  • Hepatitten etkilenen kişiler, damgalama ve ayrımcılığı sona erdirmek için sabırsızlanıyor.
  • Topluluk kuruluşları daha fazla yatırım için sabırsızlanıyor.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü, hepatite ilişkin ulusal ve uluslararası çabaları hızlandırmak, bireyler, ortaklar ve halkın eylemlerini ve katılımını teşvik etmek ve DSÖ'nün 2017 Küresel hepatit raporunda belirtildiği gibi daha büyük bir küresel müdahale ihtiyacını vurgulamak için bir fırsattır. 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde, dünyanın dört bir yanından insanları hepatite karşı harekete geçmeye ve farkındalık yaratmaya çağırıyoruz çünkü “Hepatit Bekleyemez.”


Her yıl, Dünya Hepatit Günü, viral hepatitin küresel yükü konusunda farkındalığı artırmak ve gerçek değişimi etkilemek, Dünya’yı kampanyaya odaklanmak için bir tema benimsiyor. Son yıllarda temalar arasında zamanında eylemin önemini vurgulayan "Hepatiti Ortadan Kaldırın" ve "Hepatit Bekleyemez" konuları yer aldı. 2023'te tema “Beklemiyoruz”: Hepatite karşı mücadelede acil, iddialı eylemi savunur, konunun aciliyetinin altını çizer ve çabaları bir gün daha ertelemeyi reddeder. Düşük test ve tedavi kapsamı, 2030 yılına kadar küresel eleme hedeflerine ulaşmak için ele alınması gereken en önemli boşluktur.


Viral hepatitler ile mücadele çabaları, hastalık konusunda farkındalığı artırmaya odaklanmalıdır; aşılama, güvenli seks ve güvenli enjeksiyon uygulamalarını teşvik ederek önlemenin iyileştirilmesi ve ihtiyacı olan herkesin test ve tedaviye eşit erişimini sağlamak en önemli adımlar.


2008 yılında başlatılan Dünya Hepatit Günü ve “Beklemiyoruz” eylem çağrısı, viral hepatitin küresel yükü hakkında farkındalık yaratmayı ve ortadan kaldırılması için ortaklıkları geliştirmeyi amaçlıyor. Dünyanın dört bir yanındaki bireyler ve topluluklar, kendi yaşamlarında ve çevrelerindeki dünyada değişiklik yaratıyor Gün, aşağıdakiler için bir fırsattır:

  • Viral hepatit, bulaşması, önlenmesi ve tedavisi hakkında halkın anlayışını artırmak.
  • Viral hepatit ile yaşayan insanların ve etkilenen toplulukların seslerini yükseltin.
  • Viral hepatiti ortadan kaldırma çabalarında kaydedilen ilerlemeyi vurgulayın.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) bu sene ayrıca “Bir Hayat, Bir Ciğer” sloganı ile de karaciğerimizin hayati önemine vurgu yapmıştır;

 
“Sadece bir hayatın var ve sadece bir karaciğerin var.” Hepatit her ikisini de mahvedebilir. Karaciğeriniz sizi hayatta tutmak için her gün sessizce 500'den fazla hayati işlevi yerine getirir. Ancak viral hepatit enfeksiyonu da sessizdir ve semptomlar ancak hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar. Pek çok farklı hepatit virüsü türü (A'dan E'ye) olmasına rağmen, hepatit B ve C en endişe verici olanlardır ve her gün çoğu tespit edilemeyen yaklaşık 8.000 yeni enfeksiyona neden olur.


Sonuç? Her yıl bir milyondan fazla hepatite bağlı ölüm ve her on saniyede bir yeni kronik enfeksiyon. İşte bu yüzden karaciğer sağlığı insan sağlığı için temeldir. Pek çok hepatit ölümü önlenebilirdi. Hepatit B için aşılar ve etkili tedaviler ve hatta hepatit C için bir tedavi olduğu için kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.”

Kendinizi hepatitten nasıl koruyacağınızı öğrenmek için yerel sağlık uzmanınızla konuşun.

Kaynakça;

  1. https://www.who.int/europe/campaigns/world-hepatitis-day
  2. https://www.worldhepatitisday.org/
  3. https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2023
     

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.