
Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Narsisistik kişilik bozukluğu günümüzde sıklıkla rastlanan hem ciddi hem de tedavi edilmesi gereken bir ruh sağlığı sorunudur. Kişinin kendisini nasıl gördüğü ve başkalarıyla olan ilişkileri etkileyen bir durumdur.
Bu ruhsal rahatsızlık adını Yunan mitolojisindeki Narkissos’dan alır. Efsaneye göre Narkissos kendi güzelliğine çok takıntılıdır ve sürekli su birikintilerindeki yansımasına bakmaktan kendini alamaz. Bu durum öyle bir noktaya gelir ki Narkissos kendi yansımasına bakmaktan başka hiçbir şey yapmaz. Narsisistik kişilik bozukluğu adını bu eski mitolojik öyküden almış olsa da kendini beğenmekten çok daha fazlasını kapsar.
Narsisistik kişilik bozukluğu görülen kişiler; kendilerinin yeteneklerini, zekâlarını, karizmalarını veya başarılarını başkalarına göre üstün görebilirler. “Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı” kapsamına göre bu bozukluğu teşhis etmek için 9 kriter sıralanmıştır:
Narsisistik kişilik bozukluğu ciddi bir psikolojik rahatsızlık olup tedavisi de mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Narsisistik kişilik bozukluğu hem bu rahatsızlığı olan kişileri hem de bu rahatsızlığa sahip kişilerle yaşayan veya bir arada olan kişilerin hayatını olumsuz şekilde etkileyen ciddi bir sorundur. Ne yazık ki bu önemli bozukluğa ne gibi durumların sebebiyet verdiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu duruma yol açabilecek bazı faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Narsisistik kişilik bozukluğunun oldukça farklı belirtileri olduğunu söyleyebiliriz. Bazı insanlarda bu belirtileri gözlemlemek oldukça güçtür. Genel olarak ortaya çıkabilecek belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bu belirtiler kişiden kişiye göre değişebilir. Bu sebeple de doğru teşhis uzman doktorlar tarafından konulabilir
Narsisistik kişilik bozukluğu için kullanılan onaylı ilaçlar yoktur ve tedavilerinde psikoterapi öne çıkar. Eğer depresyon ya da anksiyete gibi farklı ruhsal sorunlar da bu rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkmışsa uzman doktor denetiminde antidepresan tarzındaki ilaçlarla bir tedavi uygulanabilir.
Ne yazık ki bu kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler tedaviye pek istekli olmazlar. Aynı zamanda bu rahatsızlığın tedavisi de uzun süren, yavaş ilerleyen ve zorlu bir yolculuktur. Terapistler bu süreç içerisinde kişinin kendi duygularını daha doğru anlamasının yanında farkındalık yaşaması için de çalışmalar yaparlar. Kişilerde yaşamış oldukları bu durumun farkında olmama olasılığı yüksektir. Kişinin yakınlarının gözlem yaparak destek için başvurması gerekebilir.
Kaynakça
#narsist #narsisistik kişilik bozukluğu #narsisizm belirtileri #narsisistik kişilik bozukluğu tedavisi #narsisizm nedenleri #Narsist davranışlar Narsisizm psikoloji narsisistik kişilik bozukluğu semptomları