Erektil Disfonksiyon ve Prostat Sorunları

erektil

Sertleşme sorunu olarak da bilinen erektil disfonksiyon (ED), cinsel ilişki için yeterli sertleşmeyi sağlayamama ve bu sertliği koruyamama durumudur. Erektil disfonksiyon belirtileri, cinsel ilişki sırasında istenilen sertliği elde edememek veya bu sertliği sürdürememek olarak özetlenebilir. Bu sorun, yaşam boyu her 10 erkekten birini etkileyen yaygın bir problemdir. Zaman zaman erektil disfonksiyon yaşamak, özellikle stres altındayken veya ciddi bir hastalık geçirdiğinizde, mutlaka endişelenilmesi gereken bir durum değildir. Ancak, bu durum uzun süre devam ediyorsa, bir doktora başvurulması önemlidir.

40–70 yaş arası erkeklerin %30′unun herhangi bir şekilde sertleşmeyle ilgili sorun yaşadıkları saptanmıştır. İlerleyen yaşla beraber sertleşme sorununun görülme sıklığı ve şiddeti artış gösterir. Erektil disfonksiyon nedenleri arasında sigara ve alkol tüketimi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik, kalp hastalığı, depresyon ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sertleşme sorunu açısından risk faktörü oluşturur.

Bilimsel çalışmalarla 40 yaş üzerindeki her 2 erkekten 1’ini etkilediği gösterilmiş olan erektil disfonksiyon (ED), özel ve sosyal hayatınızı olumsuz etkileyebileceği gibi sistemik hastalıkların da habercisi olabilir. Damar hastalıklarıyla olan yakın ilişkisi nedeniyle, altta yatan koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet ve damar sertliğinin ilk belirtisi olabileceği için, erken teşhis edilmesi önem taşımaktadır.

Erektil Disfonksiyon ve Prostat Sorunları

Türkiye’de 4 milyon erkekte erektil disfonksiyon ve 5 milyon erkekte ise prostat sorunu olduğu bilinmektedir. Sertleşme sorunu ve prostat sorunu aynı organlar üzerinde fonksiyon kaybına ve bozulmaya neden olduğu için 40 yaş üzerindeki erkeklerin %80’i her iki hastalığın belirtilerini birlikte yaşar. Özellikle 50-70 yaş aralığında olan erkeklerde prostat sorunu ve erektil disfonksiyon birlikte görülme oranı ise %100’lere varmaktadır.

Alt Üriner Sistem Semptomları (AÜSS); ileri yaştaki erkeklerde işemenin depolama, işeme ve işeme sonrası evreleriyle ilgili izlenen bulgulara genel olarak verilen isimdir ve en sık olarak iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) sonrasında ortaya çıkmaktadır.

BPH’a bağlı alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ve sertleşme sorununun görülme sıklığı yaş ilerledikçe artmaktadır ve iki durum birbiriyle ilişkilidir. Prostat rahatsızlığı, sertleşme sorununun görülme olasılığını 3,5 kat, sertleşme sorunu ise prostat rahatsızlığının görülme olasılığını 2 kat artırmaktadır.

Erektil disfonksiyon ve prostat sorunları bir arada görülebilir ve bu durum, hem cinsel sağlığınızı hem de genel sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Prostat kanserinde tedavi, hastalığın evresine ve yayılım durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi yer alır. Prostat iltihabı belirtileri de bu sorunlara eklenebilir ve genellikle idrar yolu enfeksiyonlarına benzer semptomlarla ortaya çıkar.

Bu nedenle, erektil disfonksiyon bozukluğu veya prostat büyümesi belirtileri yaşadığınızda, mutlaka doktorunuzla konuşun. Erken teşhis, tedavi başarısını artırabilir ve yaşam kalitenizi iyileştirebilir.

Kaynakça

#erektil disfonksiyon #erektil disfonksiyon belirtileri #erektil disfonksiyon nedenleri #psikolojik erektil disfonksiyon #erektil disfonksiyon bozukluğu #prostat kanseri #prostat ameliyatı #prostat hiperplazisi #

Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.