
Neden Yorgun Hissediyorum? Kronik Yorgunluk Sendromu

Kendinizi günlük işlerinizi yapamayacak kadar yorgun hissediyor olabilirsiniz ya da sosyal hayattan uzaklaşma isteğiniz olabilir veya iş verimliliğinizde düşme olabilir. Bu ve buna benzer durumlar günümüzde oldukça sık karşılaşılan psikolojik sorunlar arasındadır. Bu belirtilerin nedeni öncesinde belirtilerin temeli olan yorgunluğu açıklamak daha doğru olacaktır.
Yorgunluk genel olarak her insanda ortaya çıkabilen fiziksel bitkinlik ve enerji kaybı halidir. Ancak bazı durumlarda yorgunluk kalıcı ve tekrarlayan bir duruma dönüşebilir. Kronik yorgunluğunuz varsa sabahları hiç uyumamış gibi uyanabilir, gün boyu bitkin hissedebilirsiniz.
Yorgunluk bir semptom olarak da ortaya çıkabilir. Alerjik rinit, anemi, depresyon, kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, akciğer hastalığı veya enfeksiyon hastalıkları gibi rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Ancak kronik yorgunluk sendromu herhangi bir hastalıktan bağımsız olarak gelişen beyin, kaslar, sindirim sistemi, kalp üzerinde etkili olan bir rahatsızlıktır.
Kronik yorgunluk yaşayan kişilerde birbirinden farklı semptomlar görülebilir. Bu semptomlar çok kısa sürelerde hatta saatten saate değişiklik gösterebilir. Aylar ya da yıllar gibi daha uzun sürelerde de değişebilir. Belirtiler aniden ortaya çıkabileceği gibi zamana yayılabilir. Kronik yorgunluğun genel belirtileri şöyledir;
Kronik yorgunluk sendromunun şiddetine göre etkileri de farklı olur. Bu rahatsızlığın etkileri zamanla değişebilir, iyileşebilir ya da kötüleşebilir. Bazı hastaların durumu günden güne kötüleşirken bazı hastalarda dalgalı bir etki görülebilir. Kronik yorgunluk sendromunun yaratabileceği etkileri gösteren dört farklı ciddiyet düzeyi vardır.
Çoğu insan için kronik yorgunluk sendromu hayat boyu süren bir hastalıktır. Bazı hastaların durumu stabil kalırken bazı hastaların durumu ciddileşebilir. Tedavi ve desteklerle hastalığın yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri azaltılabilir.
Kronik yorgunluk tanısının konulabilmesi için kişinin aşağıdaki en az üç belirtiyi gösteriyor olması gerekir;
Bu belirtiler tanı kriterlerini karşılamak için gereken minimum belirtilerdir. Bazı durumlarda yorgunluğun nedenin başka bir hastalık olduğu anlaşılabilir.
Kronik yorgunluk sendromu tanısı konduktan sonra uzman doktorlar tarafından tedavi planı yapılabilir. Tedavi süreci farklı yaklaşımlara açıktır. Tek bir tedaviden bahsetmek mümkün değildir. Semptomları hafifletmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir;
Belirtilen yöntemler öneri olup hastalığın tedavisi değildir. Uzman hekim ile hastalık sürecinin birlikte yönetilmesi çok önemlidir.
Kaynakça
#kronik yorgunluk sendromu #yorgunluk #kronik yorgunluk belirtileri #yorgunluk tedavisi #yorgunluk nedenleri #psikolojik sorunlar #kronik yorgunluk teşhisi #enerji kaybı #hafıza kaybı #uyku sorunları #
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu