
Biyoteknoloji Nedir? Biyoteknoloji Hakkında Her Şey

Biyoteknoloji, çevre ve insan için canlı hücre sistemlerini kullanarak yapılan, üretim modellerinin hepsine verilen genel addır. Multi-disipliner bir yaklaşım benimsemektedir. Makine, elektrik-elektronik, genetik ve bilgisayar gibi mühendislik dallarından yararlanırken, mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, immünoloji, protein mühendisliği, enzimoloji, biyoproses gibi farklı alanları bünyesinde toplar. Modern biyoteknoloji ve klasik biyoteknoloji olmak üzere iki temel yaklaşım bulunmaktadır.
Biyoteknoloji, sağlık, tarım ve sanayi gibi birçok alanda devrim niteliğinde gelişmeler sağlar. Hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, insan sağlığı için yararlı proteinlerin üretimi, hayvancılık ve tarımın daha verimli hale gelmesi, yapay et, yapay kan, hormon ve biyoyakıt üretimi biyoteknolojinin sunduğu çözümlerden yalnızca bazılarıdır. Tarımsal biyoteknoloji de, bitki ve hayvan üretimini daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek için kullanılmaktadır.
Kanser, AIDS, lösemi, Akdeniz anemisi, büyüme geriliği, bulaşıcı hastalıklar, omurilik onarımı, bir canlıdaki özel bazı genlerin diğer canlıya aktarılarak daha fazla üretim yapılması veya kirli sulardaki bakterilerin bulunduğu ortamı temizleyebilen canlılar haline getirilmesi gibi daha birçok örnek, biyoteknoloji bilimini en üst basamaklara taşımaktadır. Nüfusun ve endüstrinin hızlı artışının beraberinde getirdiği birçok problem, yine teknolojinin kendisiyle çözüm bulacak, henüz karşılaşmadığımız sorunların bile çaresi biyoteknoloji olacaktır.
Biyoteknoloji, gelecekte genetiği değiştirilmiş sağlıklı sebze ve meyve üretimi, çevre kirliliğinin önlenmesi, ölümcül hastalıklara karşı tedavi ve önleme yöntemleri, bulaşıcı hastalıkların erken teşhisi gibi birçok önemli alanda çözüm sunmayı sürdürecektir. Aynı zamanda, hasarlı beyin hücrelerinin onarılması ve tıbbi bitki üretimi gibi ileri düzeyde sağlık ve çevre uygulamalarına da tanık olacağız. Biyoteknoloji ne iş yapar? sorusuna verilecek cevap, yalnızca bu günün değil, geleceğin sorunlarına da çözüm bulacak bir bilim dalı olduğudur.
Kaynakça
#Biyoteknoloji #Nobel #Nobelyum #SağlıkiçinDeğer #biyoteknoloji nedir