
Sertleşme Sorunu Neden Olur? Tedavisi ve İlaçları Nelerdir?

Sertleşme sorunu tatmin edici bir cinsel birliktelik için yeterli sertleşmeyi sağlayamama veya yeterli sertleşmeyi sürdürmede yetersizlik olarak tanımlanır. Sertleşme sorunu, hastalar ile birlikte partnerlerinin de ruh sağlığını ve sosyal hayat kalitesini önemli ölçüde etkiler.1
Sertleşme sorunu, erkeklerde sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biridir. Ülkemizde sertleşme sorunu yaşayan erkek sıklığını belirleme için yapılan çalışma sonucunda 40 yaş üstü erkeklerin %33’ünün sertleşme sorunu yaşamakta olduğu görülmüştür. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin önemli bir kısmı farklı sebepler ile tanı ve tedavide gecikmeler yaşanmaktadır.2
Sertleşme sorunu hayatı tehdit eden bir hastalık olmamakla birlikte, hayat kalitesini etkilediği ve partner ile olan ilişkilerinde problemlere sebep olduğu için tedavisi gereken bir durumdur. Günümüzde sertleşme sorunu için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Hastanın durumu ve sertleşme sorununun sebebine göre uygun tedavi seçilebilmektedir.
Fosfodiestaraz inhibitörleri olarak bilinen bu ilaçlar 1990ların başında keşfedilmesinden sonra birçok hasta için ilk tedavi seçeneği olmuştur. Bu ilaçlardan ilk defa iskemik kalp hastalığı tedavisi için kullanıldıktan sonra hastalar üzerinde istenmeyen etki sertleşmeye sebep olması ile sertleşme sorununun tedavisinde kullanılmaya başlamıştır. Bu ilaçlar kullanıldıktan sonra düz kaslarda gevşeme ve sertleşmeye yol açar ve ihtiyaç halinde günlük tek doz kullanılan ilaçlardır. Cinsel ilişkinin planlandığı günlerde kullanılması önerilir.
Cilde uygulama ile kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar penis ucundan uygulanırlar. Uygulandıktan sonra idrar yolundan emilerek penis düz kaslarında gevşeme sağlayarak etki gösterirler. Sertleşme sorunu tedavisinde ağızdan ilaçlar etkisiz kaldığında tercih edilebilir.
İntrakavernöz enjeksiyon da denilen bu tedavide penis içindeki dokuya enjeksiyon ile ilaç uygulanır. Bu tedavi oral tedavilerin denendiği ve etkili olmadığı durumlarda önerilmektedir. Enjeksiyon sonrası penisteki düz kaslardaki gevşeme ve kan akışını arttırarak etki gösterirler. Uygun doz ve kullanım şekli doktor tarafından tavsiye edildikten sonra hasta tarafından cinsel ilişkiden 10-15 dk önce uygulanır. Sertleşme sorunu çözümü için enjeksiyonlar, daha ileri aşamalarda tercih edilebilir.
Vakumlu sertleşme cihazı, silindir şeklindeki bir cihaz, pompa ve sıkıştırma halkasından oluşur. Penis silindirin içine yerleştirilerek pompa yardımı ile silindirin içindeki hava dışarıya doğru pompalanır. Vakum etkisi ile penisin içine kan dolar ve sertleşme sağlanır. Sertleşmenin korunması için cihazın ucundaki sıkıştırma halkası penis köküne yerleştirilerek cihaz çıkarıldıktan sonra sertleşmenin korunması sağlanır. Sıkıştırma halkası 30dk’dan fazla takılı kalmamalıdır.
Penil implant olarak da bilinen bu cihazlar, cerrahi bir işlem ile penis dokusu içindeki sertleşme odacıklarına iki silindirik cihaz yerleştirilmesi ile uygulanır.. İki türü bulunur: Şişirilemeyen yarı sert ve şişirilebilir implantlar. Penis sertleşme sorunu yaşayan ve diğer tedavilerin uygun olmadığı veya başarısız olduğu hastalar için önerilen bir yöntemdir. Ağızdan alınan tedaviler ve diğer tedavi seçenekleri etkisiz kaldığında tercih edilebilir.
Uygun kullanımda sertleşme sorunu önemli ölçüde gidermekte olan penil protezlerin cerrahi bir işlem gerektirdiği unutulmamalıdır. Geri dönüşü olmayan bir tedavidir ve cihazın çıkarılması durumunda sertleşme fonksiyonunun geri gelmesi mümkün değildir. Avantaj ve dezavantajlarını birlikte değerlendirip karar verilmesi gerekmektedir. Günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte yeni tedavi yöntemleri de geliştirilmektedir.
Sonuç olarak, sertleşme sorunu tedavisi günümüzde birçok etkili yöntem ile yapılabilmektedir. Sertleşme sorunu yaşayan bireylerin bir sağlık profesyoneline başvurarak doğru teşhis ve tedaviye ulaşması büyük önem taşır.
Kaynakça
#sertleşme sorunu #penis sertleşme sorunu #sertleşme sorunu neden olur #peniste sertleşme sorunu #sertleşme sorunu nasıl giderilir #sertleşme sorunu nedir #sertleşme sorunu tedavisi