
Çocuklarda Oyun Bağımlılığı Nedir, Aileler Neler Yapabilir?

Teknolojiyle birlikte hayatın bir parçası haline gelen dijital oyunlar, özellikle çocuklarda internet bağımlılığı ve oyun bağımlılığı riski oluşturuyor. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan, oyun oynarken geçirilen zamanın artmasının, aileyle geçirilen sürenin azalmasının ve oyun oynamanın engellendiği durumlarda sıkıntı ve öfke yaşanmasının oyun bağımlılığı belirtileri olduğunu belirtiyor. Oyun bağımlısı çocukların oynadığı oyunlar hakkında ebeveynlerin mutlaka bilgi sahibi olması gerektiğini vurgulayan Noyan, sağlıklı iletişim kurmanın ve sorumluluk vermenin önemine dikkat çekiyor.
Pandemi süreciyle birlikte çocuklar, daha fazla vakti ekran karşısında geçirmeye başladı. Özellikle ergenlerde oyun bağımlılığı, ekran karşısında geçirilen sürenin artmasıyla kendini daha belirgin gösterebiliyor. Doç. Dr. Noyan, kısa yoldan haz elde etmenin çocuklar için cazip hale geldiğini ve tekrarlayan davranışların oyun bağımlılığına dönüşebileceğini ifade ediyor. Beyin gelişimi devam eden çocuklar, özellikle fren mekanizması tam gelişmediği için, oyun bağımlılığından kurtulmakta biyolojik olarak zorlanabiliyorlar.
Oyun bağımlısı çocuğa yaklaşım önemlidir. Doç. Dr. Onur Noyan, oyun oynama süresinin artmasının ve oyun oynanmadığı zamanlarda sürekli oyun düşünülmesinin bağımlılık belirtileri olduğunu belirtiyor. Bilgisayar bağımlısı çocuklar, oyun engellendiğinde öfke veya şiddet gösterebilir.
Oyun bağımlılığı yaşayan çocukların aileleriyle geçirdikleri süre kısalabilir. Ders başarıları düşebilir, arkadaşlık ilişkileri bozulabilir. Oyun bağımlılığı zararları arasında içe kapanma, davranış değişiklikleri, ani öfke atakları da yer alır. Çocukların ilgi alanlarına ilgisi azalabilir.
Çocuklar, arkadaşları arasında kendilerini kabul ettirmek için internet bağımlılığı geliştirebilirler. Oyunlarda seviye atlamak, rakiplerini yenmek ve başarı elde etmek çocuklara haz verir. Oyun bağımlısı çocuğa nasıl davranılmalı sorusunun cevabı, çocukların oyun sırasında elde ettikleri başarıyı gerçek hayatta da sağlamalarına yardımcı olmakla ilgilidir.
Oyun bağımlılığı nasıl bırakılır sorusuna çözüm olarak Doç. Dr. Onur Noyan, ailelerin farkındalık oluşturması gerektiğini söylüyor. Ebeveynler, çocuklarının oynadığı oyunları kontrol etmeli, çocuklarda internet bağımlılığı testi uygulayarak durumu değerlendirmelidir. Ayrıca, sınırlar koymak ve çocuklarla kaliteli zaman geçirmek önemlidir.
Ailelerin teknolojik bağımlılıkla mücadele etmek için yapması gerekenlere değinen Doç. Dr. Onur Noyan, bunları şöyle sıraladı:
3-6 yaş arasında aile gözetiminde eğitim amaçlı kullanıma izin vermek
6-9 yaş arasında aile gözetiminde eğitim amaçlı ve aile oyunları için günlük 2 saat süre kısıtlaması yapmak, şiddet içeren hiçbir oyunu oynamasına izin vermemek,
9-12 yaş arasında özel cihazı olmadan en fazla 2 saat kullanmasını sağlamak,
12-18 yaş arasında aile takibe devam etmeli ama bireysel sorumluluğunda olmalı.
Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan, sözlerini şöyle tamamladı: “Sonuç olarak hayır diyebilen, özgüveni yerinde, bağlanma problemleri olmayan, sağlıklı baş etme biçimleri geliştirmiş, spor, hobi ve aktivite ile kendi duygularını ifade eden, sanattan keyif alan, sanal mecra yerine gerçek hayattaki başarılar peşinde koşan çocuklar yetiştirmek birincil hedefimiz olmalıdır.”
#çocuklarda internet bağımlılığı #oyun bağımlısı #çocuk ergenlerde oyun bağımlılığı #oyun bağımlılığı nasıl bırakılır #bilgisayar bağımlısı #çocuğa yaklaşım #oyun bağımlılığı zararları #çocuklarda oyun bağımlılığı testi #oyun bağımlısı çocuğa nasıl davranılmalı
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu