
Çocuklarımızı Yaşayabilecekleri Sindirim ve Bağırsak Rahatsızlıklarından Korumak İçin Almamız Gereken Önlemler

Sindirim sistemimiz henüz anne karnındayken oluşmaya başlarken bağırsak florası ise doğumdan sonra oluşmaya başlar. Sindirim sistemimizin ve vücudumuzun ikinci beyni olarak da değerlendirilen bağırsaklarımızın düzenli bir şekilde çalışması hem fiziksel hem de psikolojik sağlığımız için oldukça önemli. Çocuklarda bağırsak hastalıkları, erken yaşlardan itibaren sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyişini destekleyen faktörlerle riski azaltılabilir. Ancak, bağırsak hastalıklarının gelişiminde genetik, çevresel ve diğer etmenler de rol oynayabilir.
Erken yaşlardan itibaren sindirim sisteminin ve bağırsakların düzenli çalışması, ebeveynler ve çocuğun yaşam kalitesi için büyük bir öneme sahip. Örneğin bağırsakları düzenli çalışan çocukların iletişime daha açık olduğu, uyku düzenine daha hızlı bir şekilde adapte olduğu ve daha pozitif bir hayat sürdüğü bilimsel olarak kanıtlandı. Çocuklarda sindirim sorunu yaşayanlar için bu durum daha da kritik hale gelebilir.
Sindirim sistemi ve bağırsakların korunması için ise bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle bebeklerin anne sütü ile beslenmesi, olası sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemede oldukça önemli. Yapılan araştırmalara göre anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde, anne sütü içenlere oranla daha fazla sindirim sistemi rahatsızlığı görülüyor. Çocukların sağlıklı bir bağırsak fonksiyonuna sahip olmalarını ve çocuklarda bağırsak tembelliği gibi rahatsızlıklardan korunmalarını sağlamak için neler yapılmalıdır?
Beslenme alışkanlıkları, bağırsak düzenimizi dengede tutmak için oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle çocuğunuzun erken yaşlarda kazanacağı beslenme alışkanlıklarına dikkat etmenizde fayda var. Her gün aynı saatte ve aynı miktarlarda dengeli öğünler tüketmek, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle çocuklarda bağırsak genişlemesi gibi sorunları önlemek için doğru beslenme alışkanlıklarına büyük önem verilmelidir.
Özellikle bağırsakların çalışmasında hayati bir yeri olan kahvaltı öğününün atlanmaması gerekir. Öğünlerde tercih edilen besinlerin vitamin ve mineraller açısından zengin olması, bağırsak florasına faydalı besinler tüketilmesi sindirim sistemine büyük oranda yardımcı olur. Bunlara ek olarak fermente edilmiş veya probiyotik bileşenler içeren besinler de tercih edilebilir. Lif kaynağı olan besinlerin de öğünlerde mutlaka yer alması, huzurlu bir bağırsak için olmazsa olmazlar arasında. Bu detaylara dikkat ederek bir beslenme düzeni oluşturduğunuzda, çocuklarda bağırsak hastalıkları ve çocuklarda sindirim sorunu rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.
Düzenli çalışan bağırsaklar için yeterli su tüketimi oldukça önemli. Alınan besinlerin emilimini sağlayarak sindirime yardımcı olmak ve bağırsakta mukoza oluşumunu sağlamak için gün içinde yeterli miktarda su içilmesi gerekir. Su, bağırsakların kaygan olmasını sağlayarak ve bağırsakları hareketlendiren hormonları uyararak sindirim sistemini çalıştırır. Çocuklarda bağırsak tembelliği gibi sorunların önüne geçmek için, bağırsak duvarının hareketliliği önemlidir. Bu yüzden çocuğunuzun gün içinde yeterince su içtiğinden emin olmanız gerekir.
Egzersiz ve aktif bir yaşam tarzı, bağırsaklarımız ve sindirim sistemimiz için çok kritik bir öneme sahip. Düzenli olarak egzersiz yapmak, bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Özellikle çocukların yaşlarına uygun egzersizler yapmaları, erken yaşlarda bu alışkanlığı kazanmaları, olası çocuklarda sindirim sorunu rahatsızlıklarını önleme konusunda çok kritik bir etken.
İşlenmiş gıdalar ve paketli ürünler çocuklar için vazgeçilmez gibi görünse de, içerikleri açısından bağırsak florasına uygun seçenekler olduğunu söyleyemeyiz. İşlenmiş gıdaların içinde bulunan yapay tatlandırıcılar, koruyucular, renklendiriciler gibi insan sağlığına zararlı olan birçok bileşen; bağırsaklardaki zararlı bakterilerin artmasına, yararlı bakterilerin ise azalmasına neden olur. Çocuklarda bağırsak genişlemesi gibi ciddi sorunların önüne geçmek ve sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası için işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı ve çocuklarda paketli ürün tüketimi alışkanlık haline getirilmemeli.
Stres hayatımızın her alanına bir şekilde etki ettiği gibi, sindirim sistemi ve bağırsak mikrobiyotasını da etkisi altına alabiliyor. Özellikle mide ve bağırsaklar, herhangi bir stres anında tepki gösteren ilk organlar arasında yer alıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca stresten uzak durmakta fayda var. Çocuklarda bağırsak hastalıkları ve sindirim sorunlarının strese bağlı olarak gelişebileceğini unutmamalısınız. Çocukları evde, okulda ya da sosyal hayatlarında stres uzak tutmak adına çeşitli sosyal aktivitelere yönlendirebilirsiniz.
Her çocuğa sağlıklı yiyecekler yedirmek veya düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmak mümkün olmayabilir. Bazen de yaşam koşulları gereği beslenmeye yeterince önem verilemeyebilir. Ancak besinler düzenli çalışan bir sindirim sisteminin en önemli kaynağı. Sağlıklı bir bağırsak florası ise güçlü bağışıklık sisteminin en önemli anahtarı.
Kaynakça
#Çocuklar #Sindirim #çocuklarda bağırsak hastalıkları #çocuklarda bağırsak tembelliği #çocuklarda bağırsak genişlemesi #çocuklarda sindirim sorunu