
Hasta Bina Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

İnsanlık çağlar boyunca çevre ile değişen koşullarda etkileşimde bulunmuştur. Sanayileşme ve kentleşme sonucu insanların vakit geçirdiği çevreler açık alanlardan kapalı alanlara kayma göstermiştir. Günümüzde iş yaşantısının yanı sıra sosyalleşme ve özel yaşantımızı da giderek artan büyüklükteki binalar, rezidanslar ve gökdelenler içerisinde geçirmeye başladık. Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı raporlarda insanlar zamanlarının %70’i iş, %20’si ev olmak üzere toplam %90’ını kapalı alanlarda geçirmektedir. Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz bu ortamlar sağlığımız için risk oluşturabilir ve hatta hastalanmamıza sebep olabilirler.
Hasta Bina Sendromu; insanların içerisinde zaman geçirdikleri bina içerisindeyken semptomların geliştirdiği ancak kendine has bir özellik göstermeyen rahatsızlıklara yol açan durumlar için kullanılmaktadır. Hasta Bina Sendromu nedir? sorusunun cevabı, bina içerisinde yapılan işler, binanın yaşı, büyüklüğü, kişisel faktörler (yaş ve cinsiyet), çalışma saatleri, havalandırma koşulları gibi unsurlar hasta bina sendromunda etkili olmaktadır.
1970’ler de ilk tanımlar sonrasında Hasta Bina Sendromu giderek artan sıklıkta görülmektedir. 1986 yılında DSÖ’ye bağlı bir çalışma grubu, daha önceden sağlıklı olduğu bilinen kişilerin, bazı binaların içinde yaşamaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan yakınmaları, göz, deri ve üst solunum sistemine ait yakınmalarla birlikte, halsizlik ve baş ağrısı olarak Hasta Bina Sendromu belirtileri olarak kabul edilir.
Bina içerisindeki riskli faktörler çerçevesinde yapılan araştırma sonuçları incelendiğinde, Hasta Bina Sendromu belirtileri sebebiyle çalışanlarda fizyolojik ve psikolojik olumsuzluklara sebep olduğu; iş stresini arttırırken, iş performansını ve yaşam kalitesini düşürdüğü görülmektedir.
Hasta Bina Sendromu belirtileri, bir binada vakit geçirirken veya çalışırken ortaya çıkar ve kişi binayı terk ettiğinde kaybolur. Bu belirtiler belirli bir odada veya bölgede lokalize edilebilmekte veya binanın her tarafında yaygın olabilmektedir. Kişinin binanın dışarısına çıkması ile bu belirtiler kaybolur.
Başlıca Hasta Bina Sendromu semptomları şunlardır:
Bu belirtiler diğer birçok hastalık ve durumda da sık karşılaşılan belirtilerdir. Bu semptomların bulunulan bina dışında da devam ediyor olması Hasta Bina Sendromu ile ilişkili olma ihtimalini azaltmaktadır.
Hasta Bina Sendromu nasıl geçer? sorusu, önleyici tedbirler ve bina içinde yapılacak düzenlemelerle yanıt bulabilir. Hasta Bina Sendromu ile başa çıkabilmek için şu adımlar izlenebilir:
Bu önlemler, Hasta Bina Sendromu tedavisi açısından önemli olup, semptomların hafifletilmesi ve rahatsızlığın tekrar etmemesi için etkilidir.
Kaynakça
#hasta bina sendromu nasıl geçer #hasta bina sendromu nedir #hasta bina sendromu belirtileri #hasta bina sendromunun özellikleri #hasta bina sendromu neden olur
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu