
Diyabet Nedir ve Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden bir hastalıktır. Diyabet nedir sorusuna cevap ararken, diyabetin farklı türleri olduğunu ve her bireyde farklı belirtiler gösterebileceğini unutmamak gerekir.
Global popülasyonda 20-79 yaş arası yaklaşık 537 milyon kişide diyabet hastalığı bulunmaktadır. Bu, yaş aralığının %10,5’ini oluşturmaktadır. Türkiye’de diyabet ise erişkin popülasyonda yaklaşık olarak 9 milyon kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Ancak hasta farkındalığı yaklaşık %50 seviyesindedir.
Genellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde görülen Tip 2 diyabet belirtileri, normal yaşlanma süreciyle karışarak fark edilmeyebilir. Çoğu zaman, bireyler başka sağlık sorunları nedeniyle doktora başvurduklarında tesadüfen diyabet tanısı alırlar. Tip 2 diyabetlilerde susuzluk, açlık hissetme, halsizlik gibi diyabet belirtileri yaygındır.
Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi büyük önem taşır. Diyabetli bireylerin de diyabeti olmayanlar gibi yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri ve bunu günlük yaşamlarına adapte etmeleri, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin temelini oluşturur.
Diyabet tedavisinin ana hedefi, kan şekeri seviyesini normal sınırlar içinde tutarak, kısa ve uzun vadede ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek ya da geciktirmektir. Diyabet tedavi süreci aşağıdaki prensiplere dayanmaktadır:
Her bireyin tedavi planı kişisel ihtiyaçlarına göre şekillendirilmektedir.
Diyabet tedavisinde beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesindeki temel amaç, diyabetli bireyin hayatı boyunca sürdürebileceği en uygun beslenme planını oluşturmaktır. Bu planla:
Bu doğrultuda, Tip 2 diyabetli bireylere:
Gün içinde tüketilmesi gereken öğün sayısı, diyabetin tipine, alınan tedaviye ve mevcut kan şekeri düzeyine göre değişir. İnsülin kullanan Tip 1 ve Tip 2 diyabetli bireyler için genellikle üç ana öğün ve üç ara öğün olmak üzere altı öğün beslenmeleri önerilir. Bu düzen, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Diyabetli bireyler genellikle aileyle yemek zamanlarını ve yedikleri yemek türlerini değiştirip, kendileri için ayrı yemek hazırlama gereği duyabilir. Ancak, diyabetli ve diyabetli olmayan bireyler için önerilen sağlıklı beslenme prensipleri temelde aynıdır. Diyabet, bireyin temel besin ihtiyaçlarını değiştirmez. Beslenme planı, bireysel özelliklere göre değişen enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının dengeli ve çeşitli yiyeceklerden karşılanmasını hedefler.
Diyabeti olmayan bir kişi de rafine şeker tüketimini sınırlamalı, doymuş yağ ve kolesterolden zengin gıdaları (et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi) ölçülü tüketmeli ve az az, sık sık yemek yemelidir. Sağlıklı bir beslenme için aşağıdaki besin öğelerini dengeli ve yeterli miktarda almak önemlidir:
Bu dengeyi sağlamak hem diyabetli hem de diyabetli olmayan bireyler için sağlıklı bir yaşamın temelidir.
Kaynakça
#Diyabet nedir #Diyabet belirtileri #Diyabet tedavisi #Tip 2 diyabet #Kan şekeri kontrolü #Diyabet hastalığı #Diyabet beslenme önerileri #Diyabet komplikasyonları #Diyabet tedavisinde beslenme #Diyabet risk faktörleri
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu