
Ebeveynlerde Ateş Fobisi: Çocuklarda Ateş Hakkında

Sağlık Bakanlığı’nın 2017 yılı Ocak-Ekim dönemi poliklinik, yatış, yoğun bakım ve acil servis istatistiklerine göre çocuklarda ateş nedeniyle acil servislerine 7,7 milyon başvuru olmuştur. Bu başvuruların çok büyük bir kısmının yalnızca çocuk yüksek ateş sebebiyle gerçekleşmiştir.
Peki neden? Çünkü çocuklarda geçmeyen ateş, ebeveynleri korkutur. 1980 yılında Dr. Barton Schmitt, ateşle ilgili gerçekçi olmayan endişeleri ve ateşin çocuklara nasıl zarar verdiğini düşündüğümüzü anlamamıza yardımcı olmak için "ateş fobisi" terimini icat etti.
Ateş Fobisi, ateşi olan çocukların ebeveynlerindeki gerçekçi olmayan ve abartılı yanılgılar olarak tanımlanabilir.
Dr. Schmitt yaptığı çalışmada çocuklarını ateş düşürücüye rağmen düşmeyen ateş şikayetiyle kliniğe getiren ebeveynlerin %52’sinin ateşin beyin hasarı ve ölüm ile sonuçlanabileceğini düşündüğünü gösterdi.
Bu çalışmadan yaklaşık yirmi yıl sonra Dr. Michael Crocetti, ateş fobisinin hâlâ mevcut olduğunu ve ebeveynlerin %21'inin ateşin birincil zararlı etkisinin beyin hasarı olduğunu düşündüğünü ortaya çıkardı.
2016 yılında ülkemizde yapılan bir çalışmada ise ateş fobisinin anne ve babaların sosyoekonomik düzeylerinden bağımsız olarak hala yaygın olmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Geçen onca zamana rağmen “ateş fobisi”, ebeveynlerin rehberliğe ve güvenceye ihtiyaç duyduğu daimi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ateş hakkında bazı bilgiler;
Ateş bir hastalık ya da enfeksiyonun göstergesi olabilir ama ateş ölçer üzerindeki değerin hastalığın ciddiyeti ile bir bağlantısı yoktur. Tedaviye gerek duyulmayan bazı viral enfeksiyonlar yüksek ateşe sebep olabilirken, antibiyotik kullanmayı gerektirecek kötü kulak enfeksiyonları ateşe neden olmayabilir.
Ebeveynler sadece yüksek ateş sebebiyle paniğe kapılmamalı ve çocuklarına gereksiz/fazladan tedavi vermekten kaçınmalıdır. Önemli olan ateşi düşürmek değil, çocuğun genel sağlık durumunu iyileştirmektir. Çocuğun genel sağlık durumuyla ilgili endişeler varsa ebeveynler her zaman çocuk doktorunu aramalı veya muayene için acil servise başvurmalıdır.
Kaynakça
#çocuklarda ateş #bebeklerde ateş #ateşli çocuğun uyuması zararlı mı #bebek ateş düşürme #ateş düşürücüye rağmen düşmeyen ateş #yetişkin yüksek ateş #çocuk düşmeyen ateş #cocuk ateş düşürücü #çocuk yüksek ateş #çocuklarda geçmeyen ateş #bebeklerde vücut sıcaklığı
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu