
Gebelikte Diyabet Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte rastlanan durumlar arasında diyabet yer alır. “Gestasyonel diyet” olarak da bilinen bu rahatsızlık, daha önce diyabet hastası olmayan kadınlarda ortaya çıkabilir. Ortaya çıkmasının arkasında birçok neden bulunan diyabet türü, kan şekerinin normalden daha yüksek seviyelere çıkmasına yol açmaktadır. Bu rahatsızlığın hem anneye hem de bebeğe önemli etkilere neden olmasından dolayı teşhis ve tedavi yöntemlerinde dikkatli olunması önemlidir.
Gebelikte diyabet, gebelik sürecinde en sık rastlanan komplikasyonlardan bir tanesidir. Farklı nedenlerle ortaya çıkan rahatsızlık, genel olarak hamileliğin 24. haftasında ortaya çıktığı gözlenmektedir. Anne ve bebeğin sağlığını korumak için 24 - 28. haftalarda gebelik şeker testi yapılması oldukça önemlidir. Özellikle gebe olan kadında ya da ailesinde Tip 1 ve Tip 2 diyabet varsa, hekim kontrolünde ilerlenmesi tavsiye edilir.
Gebelikte diyabetin ortaya çıkış nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte bazı faktörlerin diyabet riskini artırdığını da söylemek mümkündür. Bunlar arasında hormonal değişiklikler yer almaktadır. Hamilelikte, plasenta tarafından hormonlar üretilir ve bu durum insülin direncine neden olabilmektedir. Oluşan hormonların, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini zorlaştırma ihtimali vardır.
Aşırı kilolu ve obez kadınlarda diyabet riski daha yüksek olarak rastlandığı görülmektedir. Eğer vücut kitle indeksi 30’un üzerinde ise diyabet olma ihtimali olabilir. Hamilelik döneminde de fiziksel aktivitelere dikkat etmek gerekmektdir. Bu dönemde hareket etmeyen kadınlarda, gestasyonel diyabet riski artış gösterebilmektedir. Bir diğer neden ise yaş faktörüdür. Yaşı 25 yaş ve üzeri olan kişilerde, gestasyonel diyabet ihtimali daha fazla olduğu bilinmektedir.
Gestasyonel diyabetin belirtileri çoğu zaman belirgin değildir. Bu durum rahatsızlığın saptanma süresinin uzamasına yol açabilir. Fakat bazen diyabet hastalığında çeşitli semptomlar gözlemlenebilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
Diyabet, genel olarak 24 - 28. haftalarda ortaya çıkan glukoz tolerans testi ile tespit edilmektedir. Yapılan test ile kan şekeri seviyelerinin değişimi saptanmaktadır. Testi yapmak için anne adayına şekerli bir içecek verildikten sonra kan örnekleri alınarak rahatsızlık teşhis edilmeye çalışılmaktadır. Hastalık teşhisi konan kadınların düzenli aralıklarla hekime görünmesi gerekmektedir.
Gebelikte diyabetin tedavi edilmesi hem annenin sağlığını korumak hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından önemlidir. Bu durumda çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Gebelikte diyabetin kontrol altına alınması hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemlidir. Çünkü eğer gereken önlemlere başvurulmazsa annede yüksek tansiyon ve kan şekeri gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bebekte ise yüksek doğum ağırlığı, doğum yaralanmaları, erken doğum ya da yenidoğan döneminde ortaya çıkan düşük kan şekeri riskleri artabilir.
Kaynakça
#gebelikte diyabet #gebelik şekeri #hamilelikte diyabet #kan şekeri #diyabet tedavisi #diyabet riskleri #diyabet nedenleri #hamilelik #anne ve bebek sağlığı
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu