Harekete Geç, Parkinsonda Donma

Parkinson - Thumbnail

11 Nisan Dünya Parkinson Günü dünya genelinde farkındalık yaratmak ve Parkinson hastası olan bireylerin hayatlarına değer katabilmek için önemli bir fırsat. Erken teşhisin tedavi sürecinde büyük önemi olduğu çalışmalarla kanıtlanmış olan Parkinson hastalığının farkında olun, hareket alanınız genişlesin! 

Parkinson hastalığı, ileri yaştaki yetişkinlerde Alzheimer hastalığından sonra en yaygın görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır. Daha çok 55-65 yaşları arasında görülmeye başlar. Beyinde dopamin eksikliğine bağlı olarak hareket işlevleri etkilenir ve hastalığın belirtileri ortaya çıkar. Parkinson hastalığı hareketlerde yavaşlık, uzuvlarda titreme, kaslarda sertlik, hastalığın ilerleyen dönemlerinde; duruş ve denge bozukluğu gibi belirtilerle seyreden ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Bunların yanı sıra koku duyusunun azalması, uzuv ve eklemlerde kendiliğinden ortaya çıkan ağrı, ruhsal çöküntü hâli (depresyon), uyku bozuklukları, kabızlık gibi hareket dışı belirtiler Parkinson hastalığının habercisi olabilir ve bu belirtiler hastalığın hareketle ilgili belirtilerinden önce ortaya çıkabilir. Hastalığın erken tanısı için bu belirtilerin farkında olmak önem taşımaktadır. 

Ülkemizde yaklaşık 150 bin Parkinson hastası olduğu düşünülmektedir ve her yıl daha fazla kişi bu hastalıkla karşılaşmaktadır. Parkinson hastalarının ilaç tedavilerine ek olarak, hastalığa uygun fiziksel egzersizin, hastalığın seyrinde ileri derecede yarar sağladığı ve hastaların yaşam kalitesini arttırdığı birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Fiziksel egzersiz, bu hastalığın evrensel reçetesi olarak kabul edilmektedir.

Parkinson hastalarının ilaç tedavilerine ek olarak, hastalığa uygun fiziksel egzersizin, hastalığın seyrinde ileri derecede yarar sağladığı ve hastaların yaşam kalitesini arttırdığı birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Fiziksel egzersiz, bu hastalığın evrensel reçetesi olarak kabul edilmektedir. Hareketlerin yavaşlığı, kasların sertliği, duruş ve dengenin bozulması hastanın işlevselliğini ve yaşam kalitesini bozmaktadır.

Hastalık ilerledikçe, kişilerde hareket etme, yürüme, yataktan kalkma ve kendi başına bağımsız yaşayabilme gibi günlük aktivitelerde ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Hastalığın tedavisinde gerekli egzersizleri düzenli olarak yapmak; yüz ve mimik hareketleri, konuşma, ses, yutma ve solunum terapisi uygulamak, hastaların tüm yaşamları boyunca tedavilerini desteklemekte ve günlük yaşamlarına önemli katkı sağlamaktadır. Fiziksel egzersiz, bu hastalığın evrensel reçetesi olarak kabul edilmektedir.

Bu bilgiler ışığında, Nobel İlaç Merkezi Sinir Sistemi Grubu, Parkinson hastalarının egzersizlere kolayca ulaşabilmesini sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak amacı ile Türkiye’de ilk olan bir dijital projeye imza attı. ‘SAĞLIK İÇİN DEĞER’ sloganı ile yola çıkan, büyük bir titizlik ve özveriyle çalışılarak ortaya çıkarılan ‘PARKİNSON ile YAŞAM’ mobil aplikasyonu, App Store ve Google Play üzerinden tüm hekim, hasta ve hasta yakınlarının kullanımına ücretsiz olarak sunuldu.  Parkinson ile Yaşam uygulamasıyla, Parkinson hastalığı tedavisinde reçeteye yazılmayan, ancak ilaçlar kadar önemli olan egzersizlerin hastalar, hasta yakınları ve hekimlerle buluşturulması amaçlanıyor.

Bu önemli projenin koordinatörlüğünü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve aynı zamanda Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal gerçekleştirdi. Egzersizler ile ilgili içerikler, Parkinson hastalığı alanında uzun yıllardır çalışan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirurji Ana Bilim Dalından Uzman Fizyoterapist Çiğdem Beşer ve Nöroloji Ana Bilim Dalından Uzman Fizyoterapist Hakan Beşer tarafından oluşturuldu.

Parkinson hastalarına özel egzersiz uygulaması Parkinson ile Yaşam’da, Parkinson hastalarının hastalık süresince daha bağımsız olmalarını sağlayan, hastalığın evrelerine göre ayrılmış ve evde tek başına veya yakınları ile yapabilecekleri 90’dan fazla temel egzersiz videosu bulunuyor. Bu uygulamada, sadece hareket egzersizleri videoları değil; hastaların ihtiyaç duyduğu yutma, solunum, konuşma, yüz ve mimik egzersizi videoları da yer alıyor. Uzman fizyoterapistlerin uygulamalı anlatımlarını içeren bu videoları, hastalar veya hekimler uygulamada bulunan “Bana Özel” bölümüne ekleyerek kendilerine veya hastalarına özel egzersiz setleri yaratabilecek. Ayrıca egzersiz videolarının yanında, ev yaşamını kolaylaştıracak pratik bilgiler ve ilaç zamanı hatırlatma modülü gibi hastalarımızın yaşam kalitesini yükseltecek ek alanlar da Parkinson ile Yaşam uygulamasının kullanıcılarına sunduğu diğer avantajlardan birkaçı...

Uygulama, Türkiye'de Parkinson hastalarına yönelik geliştirilen ilk uygulama olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle, Parkinson ile Yaşam uygulaması ile Parkinson hastalığında ihtiyaç olan önemli bir alanı sahiplenen Nobel İlaç, Parkinson hastalığı ile mücadeleye yenilikçi bir soluk getirerek, Parkinson hastalarının ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin artmasında fayda sağlamanın yanı sıra toplumda da Parkinson hastalığı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Aynı zamanda Parkinson ile Yaşam sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar ve yayına açılan web sitesi aracılığıyla hastalara ulaşılmaya devam ediliyor. parkinsonileyasam.com adresi üzerinden, Parkinson hastalığı ile ilgili bilgilere, Parkinson’da egzersizin önemi ve Parkinson ile Yaşam uygulamasının detaylarıyla ilgili pek çok bilgiye de ulaşılabilmektedir. Sitede bulunan QR kodu kullanılarak Parkinson ile Yaşam uygulaması akıllı cihazlara indirebilmektedir.

##sağlıkiçindeğer #parkinson #hareketalanınızgenişlesin #hareketözgürlüğü #parkinsonileyaşam #hayatınritmiharekette #hayatdurmazsendedurma

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.