Kanser Beslenme Kalkanı - Kanser Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Kanser Beslenme Kalkanı

Beslenme, yaşamın her evresinde önemli bir rol oynar, ancak kanser hastalarında beslenme çok daha kritik bir hale gelir. Kanserde beslenme doğru planlandığında, tedavinin etkisini artırabilir, yaşam süresini uzatabilir ve yaşam kalitesini iyileştirebilir. Bu yüzden kanser tedavisinde beslenme büyük bir öneme sahiptir.

Nasıl Beslenmek Gerekir?

Kanser hastalarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken birkaç temel kural vardır. Bu kurallar, kanser beslenme tedavisi için de geçerli olup, hastaların genel sağlığını desteklemek için uygulanmalıdır:

  • Günde en az 5 porsiyon farklı renkte sebze, meyve tüketilmeli. Bu, antioksidan alımını artırır ve kanserde beslenme açısından büyük bir fayda sağlar.
  • İşlenmiş tahıl ürünlerinin yerine tam tahıl ürünleri tercih edilmeli.
  • Özellikle işlenmiş ve yağlı kırmızı et tüketimi azaltılmalı. Kırmızı et, kanser riskini artırabilir, bu nedenle dikkatli tüketilmesi gereklidir.
  • Yumurta, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir gibi protein kaynakları ile kanser hastalarında beslenme sırasında protein üretimi artırılmalı.
  • Kemoterapi gibi tedavilerin yan etkilerini azaltmak için günde en az 2 litre su tüketilmeli.
  • Sağlıklı kiloyu koruyabilmek için besleyici değeri olmayan yüksek şeker ve yağ içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu tür yiyecekler kanserin ilerlemesini hızlandırabilir.

Beslenmeyi Doktorunuzla Planlayın

Kanser hastalarının beslenme planı mutlaka bir doktor veya diyetisyenle birlikte yapılmalıdır. Bazı besinler kanser tedavisinde olumlu etkilere sahipken, bazıları ise yan etkilere yol açabilir:

  • Soya ürünleri (Soya sütü, soya fasulyesi, soya filizi): Fitoostrojen etkisi ile anti-kanser etki gösterir ama meme kanserli hastalarda önerilmez.
  • Omega-3: Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin tümör büyümesini önlediğini gösteren çalışmalar var. Ancak başka bir çalışmada balık yağı kullanan ya da uskumru, ringa tüketen kanser hastalarında kandaki yağ asidi seviyesinin hızla arttığı gözlenmiş, bu durumun kemoterapi tedavisine direnç geliştirebileceğine işaret etmiştir.
  • Keten tohumu: Vücuda hormon benzeri etkilere sahip çok yoğun bir fito-östrojen kaynağıdır. Ancak östrojen reseptörü pozitif olan meme kanseri olan hastalar keten tohumu tüketmemelidir.
  • Yeşil çay: Prostat; karaciğer kanseri ve endometrium kanserine yakalanma riskini düşürür.
  • Kırmızı meyve ve sebzeler: Turpgiller, üzümün kanseri önlemde olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

Sonuç

Kanserde beslenme nasıl olmalı? sorusuna verilecek yanıt, hastaların tedavi süreçlerini destekleyen bir diyetin uygulanması gerektiği yönündedir. Doğru bir beslenme planı ile kanser tedavisinde başarı şansı artabilir. Kanser beslenme önerileri, doktor ve diyetisyenle yapılacak bireysel planlarla desteklenmelidir. Unutulmamalıdır ki, kanser hastalarının yüzde 9’u maalesef yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu sebeple kanser hastaları hangi yiyecekleri yemeli ve hangi besinlerden kaçınmalı konularında bilinçli olmak, tedaviyi olumlu etkileyebilir.

#kanserde beslenme #kanserde beslenme tedavisi #kanserde beslenme nasıl olmalı #kanserde beslenme neden önemlidir #kanser hastalarında beslenme #kanser tedavisinde beslenme #kanser beslenme önerileri #kanser hastaları hangi yiyecekleri yemeli

Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.