
Kanser Tedavisinde “Kemoterapi”

Kemoterapi, kanserli hücreleri ortadan kaldırmak veya bu hücrelerin büyümesini denetim altında tutabilmek için özel ilaçlar kullanılarak yapılan tedavidir. Kemoterapi tedavileri, farklı kanserlerin tedavilerinde tek başlarına veya cerrahi ve radyoterapi ile birlikte uygulanabilmektedir.
Tümörün cinsine ve hastanın özelliklerine göre değişik nedenlerle kemoterapi uygulanabilir:
Kemoterapi oldukça etkili bir tedavi yöntemi olmasının yanında bazen tümörü tamamen yok edemeyip sadece belirtilerini düzelterek hastanın daha rahat bir yaşam sürmesini sağlayabilir. Bazı tümörlerde ise tek tedavi yöntemi kemoterapi uygulanmasıdır. Geri kalan tümörlerde kemoterapi diğer tedavilerle (cerrahi ve radyoterapi) art arda veya aynı anda uygulanır.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar farklı yollarla uygulanabilmektedir:
Kemoterapi sonrası evde yapılması gerekenler ve tedavinin uygulanacağı yer, ilacın veriliş şekline, hastanın genel durumuna ve hekimin tercihine bağlı olarak değişebilir. Kemoterapi, evde, hastanede veya bazı özel merkezlerde yapılabilir.
Kemoterapi bir yandan vücutta bulunan kanserli hücreleri ortadan kaldırmaya çalışırken diğer yandan normal hücrelere de etki ederek bazı yan etkilerin oluşmasına neden olabilmektedir. Kemoterapi yan etkileri nelerdir sorusunun cevabı, uygulanan uygulanan ilaçlara ve hastanın duyarlılıklarına göre değişmektedir. Kemoterapi ilaçları en çok etkilenen sağlıklı hücreler vücutta hızlı şekilde çoğalan hücrelerdir. Bu hücrelerin önde gelenleri saç, kemik iliğinde oluşan kan hücreleri ve sindirim sistemi hücreleridir. Bundan dolayı kemoterapi sonrası ve sırasında istenmeyen yan etkiler en sık bu hücreler üzerinde görülmektedir. Bununla birlikte hızla çoğalma ve yenilenme yeteneğine sahip bu hücreler kısa sürede çoğalarak kemoterapinin olumsuz yan etkilerini ortadan kaldırırlar.
Kemoterapi yan etkiler arasında en sık karşılaşılan durumlar:
Kemoterapi sonrası hastaların tedavileri sırasında kendilerini, hastalıklarını ve çevrelerini olumlu bir bakış açısı ile değerlendirmeleri iyileşmeleri açısından en az uygulanan ilaçlar kadar önemlidir. Sakin, dayanıklı ve her şeye rağmen umutlu olmak hastaların bağışıklık sistemlerini de güçlendirir ve hem hastalıklarını daha kolay yenmelerine hem de tedavinin yan etkilerini daha az hissetmelerine olanak sağlar. Kemoterapi sonrası yan etkilerin çoğunun geçici olduğu unutulmamalıdır. Hastalar bir sıkıntı hissettiklerinde çevresindeki kişilerden ve hekimlerinden yardım istemek veya soru sormak konusunda çekinmemelidirler.
Kaynakça
#kanser #kemoterapi #Nobelyum #Nobel #SağlıkiçinDeğer #kemoterapi sonrası evde yapılması gerekenler #kemoterapi sonrası #kemoterapi sonrası beslenme #kemoterapi çeşitleri #kemoterapi tedavileri #kemoterapi ilaçları #kemoterapi yan etkileri nelerdir