Kırık Kalpler de Atar - Kırık Kalp Sendromu Nedir?

Kırık Kalp Sendromu - thumbnail

Sevgilinizden ayrıldınız, hoşlandığınız kişi mesajlarınıza dönmedi, bir yakınınızı kaybettiniz veya iflas ettiniz. Bütün bu durumları düşünürken, aniden bir göğüs ağrınız başladı ve hastanenin yolunu tuttunuz. Yapılan testler ve görüntülemeler sonrasında kırık kalp sendromu olduğunuzu öğrendiniz. Peki böyle bir hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Evet, kırık bir kalp sizi hasta edebilir.

Kırık Kalp Sendromu, genellikle geçici olan, duygusal veya fiziksel stresin eşlik ettiği kalp kasının aniden zayıfladığı bir durumdur. 90’lı yıllarda bu hastalığı keşfeden Japon kardiyolog tarafından tanımlanarak Takotsubo Kardiyomiyopatisi olarak adlandırıldı. 'Takotsubo' kelimesi, Japon balıkçıların ahtapotları tuzağa düşürmek için kullandıkları çömleğin adından gelmekteydi. Bu sendromu yaşayan hastaların yapılan görüntülemelerinde kalbin sol karıncığının şekil değiştirdiği, dar bir boyun ve yuvarlak bir taban geliştirip, ahtapot tuzağına benzer görüntü görülmektedir. Ayrıca akut strese bağlı kardiyomiyopati veya apikal balonlaşma sendromu olarak da isimlendirilmektedir.

Kırık Kalp Sendromu nasıl ve neden olur?

Takotsubo Kardiyomiyopatisi kalbin vücuda kan pompalayan odacığın (sol ventrikül) şekil değiştirmesi ve büyümesi sonucu oluşur. Bu, kalp kasını zayıflatır ve kanı olması gerektiği gibi pompalayamadığı anlamına gelir. Bu durumda hastada tıkalı kalp damarı olmadığı halde kalp krizine benzer belirtiler görülür. Hastalığın seyri iyi huylu seyredip çoğunlukla hasar bırakmadan düzelmesine rağmen hayati risk taşıyabileceği unutulmamalı, tanı ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Her yaşta görülebilmekle beraber kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Diğer birçok kardiyomiyopatinin aksine kalıtsal bir kalp hastalığı değildir. Sıklığına baktığımızda kalp krizi sebebiyle takip edilen hastaların %2’sini oluşturmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak kalp damarlarındaki fonksiyon bozukluğu, spazmlar, stres anlarında salgılanan bazı hormonlar gibi bazı hipotezler üzerinde durulmaktadır.

Kırık bir kalbe sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Sevilen birisinin veya varlığın kaybı, aşırı öfke, yoğun korku, ayrılık gibi duygusal stres veya yoğun fiziksel aktivite, yoğun acı verici durumlar, büyük cerrahiler gibi fiziksel stres sonrasında gelişir. Hastanın yaşadığı belirti ve semptomlar kalp krizine çok benzer şekil ve şiddette gerçekleşebilir.

Kırık Kalp Sendromu Belirtileri

  • Ani, şiddetli göğüs ağrısı (anjina) - ana semptom
  • Nefes darlığı - ana semptom
  • Kalbinizin sol ventrikülünün zayıflaması
  • Düzensiz kalp atışları (aritmiler)
  • Düşük kan basıncı (hipotansiyon)
  • Kalp çarpıntısı
  • Bayılma (senkop)

Kırık Kalp Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

Bu hastalara kan değerleri, kalbin ritmini gösteren EKG, ses dalgalarının kullanıldığı EKO ve damar röntgeni olan anjiyografi sonuçlarına göre tanı konur. Tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenir.

Kırık Kalp Sendromu Tedavisi

Kırık kalp sendromu tedavisi, semptomların şiddetine bağlıdır ve genellikle kısa süreli bir tedavi yeterli olur. Tedavinin amacı, kalpteki yükü azaltmak ve kalp kasının iyileşmesini desteklemektir. Verilen tedavi planına uymak ve düzenli doktor kontrollerini aksatmamak önemlidir.

Kırık Kalp Sendromundan Korunma

Bu sendromun tamamen önlenmesi mümkün olmayabilir, ancak stres yönetimi önemli bir rol oynar. Duygusal ve fiziksel stresle başa çıkmak için aşağıdaki yöntemler önerilebilir:

  • Düzenli egzersiz yaparak stres seviyenizi düşürmeye çalışın.
  • Nefes egzersizleri ve meditasyon gibi rahatlatıcı teknikleri deneyin.
  • Sağlıklı bir diyet ve yeterli uyku ile kalp sağlığınızı destekleyin.

Sonuç

Kırık Kalp Sendromu, nadir ancak dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Kalbinizle ilgili herhangi bir şüphe duyduğunuzda mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalısınız. Stresi hayatınızdan tamamen çıkaramasanız da, onunla baş etme yöntemlerini öğrenmek bu sendromun riskini azaltabilir.

Kaynakça

#kırık kalp sendromu #kırık kalp sendromu belirtileri #takotsubo kardiyomiyopati #kalp kırıklığı sendromu #kırık kalp sendromu tedavisi #kırık kalp hastalığı #stres kardiyomiyopatisi #hassas kalp sendromu

Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.