Mevsimsel Grip

mevsimselgrip

Özellikle mevsimlerin geçiş aylarında burnumuzu çekmeye başladığımızı, hafif baş, boğaz hatta kırgınlık da denen kas ağrıları yaşadığımızı fark etmişsinizdir. Peki bu enfeksiyon nedir? Neden olur? Neden bir kısmımız her seferinde yakalanırız? Bağışıklık denen etki bu durum için neden geçerli değildir? İşte bu yazımızı bu konular hakkında kaleme aldık.

Grip olarak da adlandırılan influenza, viral bir hastalıktır. Hastalığın virüsü, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, ayrıca öpüşme ve tokalaşma gibi temaslar yoluyla da bulaşır. Enfekte olmuş kişilerin solunum salgılarında bol miktarda virüs partikülü bulunur.

Eğer bir kişi gribe yakalandıysa onda genellikle bu semptomların bir kısmı veya tamamı görülür:

  • Ateş (herkeste görülmeyebilir) veya titreme hissi
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı veya tıkalı burun
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk (halsizlik)

Bazı kişilerde kusma ve ishal de olabilir ancak bu semptomlar çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülür.1

İyi taraftan grip olan çoğu insan birkaç gün ila iki haftadan daha kısa bir süre içinde iyileşir. Fakat maalesef bu durum herkes için geçerli değildir. Çok küçük bir rahatsızlık durumu olarak başlayan grip, bazı insanlarda komplikasyonlar (zatürre gibi) geliştirir, bazıları yaşamı tehdit edebilir ve ölümle sonuçlanabilir. Özellikle kronik hastalıkları olan kişilerde ciddi durumlar görülebilir. Bu yüzden gribi olabildiğince çabuk atlatmaya bakılmalıdır.

Sinüs ve kulak enfeksiyonları, gripten kaynaklanan orta dereceli komplikasyonlara örnektir; zatürre (pnömoni), tek başına grip virüsü enfeksiyonundan veya grip virüsü ve bakterilerin birlikte enfeksiyonundan kaynaklanabilen ciddi bir komplikasyondur. Grip tarafından tetiklenen diğer olası ciddi komplikasyonlar arasında kalp iltihabı (miyokardit), beyin iltihabı (ensefalit) veya kas dokuları iltihabı (miyozit), kas yıkım ürünlerinin kana karışması (rabdomiyoliz) ve çoklu organ yetmezliği (örneğin solunum ve böbrek yetmezliği) sayılabilir. Solunum yollarının grip virüsü enfeksiyonu, vücutta aşırı bir inflamatuar yanıtı tetikleyebilir ve vücudun enfeksiyona karşı yaşamı tehdit eden yanıtı olan sepsise yol açabilir. Grip ayrıca kronik tıbbi sorunları daha da kötüleştirebilir. Örneğin, astımı olan kişiler grip olduklarında astım atakları yaşayabilirler ve kronik kalp hastalığı olan kişiler grip tarafından tetiklenen bu durumun kötüleşmesiyle karşılaşabilirler.1

Şimdi ise neden defalarca ve defalarca grip olabildiğimize bir bakalım. Önceden de adından bahsettiğimiz, grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler insanları hastalandırabilmektedir.2 Yani her grip olduğunuzda sizi farklı veya farklılaşmış bir virüs hasta eder diyebiliriz. Bir önceki hastalığınıza sebep olan virüse olan bağışıklığınız bir sonraki için etkili olmayacaktır.

Peki bu hastalığa yakalandığımız süreçte daha iyi hissetmek için ne yapabiliriz? Öncelikle istirahat etmeli, uyku süremizin yeterli olduğuna ve bol bol su içtiğimize emin olmalıyız. Eğer ilerleyen günlerde ateşimizde bir yükselme fark edersek ateşi düşürmek ve ağrı ve sızıları tedavi etmek için de parasetamol veya ibuprofen alabiliriz.3

Bizi gripten koruyacak veya belirtileri en düşük seviyede yaşamamızı sağlayacak grip aşısı da mevcuttur. İnsanlar Eylül ayı gibi mevsim geçişlerinde grip aşısı olmayı tercih edebilir. Tabii yakalanmamak için en önemli kurallardan biri de hijyenimize dikkat etmek ve koruyucu vitaminlerimizi eksik etmemektir.

 

Referanslar:

  1. https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
  2. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/grip-influenza-hakk%C4%B1nda.html
  3. https://www.nhs.uk/conditions/flu/

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.