Mikozis Fungoides (MF) Nedir?

mf

Mikozis fungoides hastalığı (MF), kan dolaşımında bulunan ve bağışıklık sisteminde görevli hücrelerin normal işlevleri dışında davranmaya başlamaları sonucu, bu hücrelerin deriye geçmesiyle ortaya çıkan bir tür cilt lenfomasıdır. Lenfoma grubu hastalıklar arasında yer almasına rağmen, iç organlarda ve lenf bezlerinde ilerleyişi diğer lenfomalardan farklıdır. Çoğu hastada yalnızca kronik bir deri rahatsızlığı olarak seyreder.

Mikozis fungoides hastalığı genellikle deride sınırlı belirtiler gösterir ve hafif kepekli bir döküntüye neden olabilir. Bununla birlikte, deride farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Mikozis fungoides (MF), deri lenfomaları arasında en sık görülen iki hastalıktan biri olup, bu gruptaki hastalıkların %40'ını oluşturur. İlerlemiş dönemlerde, mikozis fungoides hastalığı birçok organı etkileyebilir.

MF Kimlerde ve Neden Görülür?

Mikozis fungoides (MF), hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilir. Erkeklerde görülme oranı kadınlardan 2 kat fazladır. Bazı kişilerde çocukluk dönemlerinden itibaren görülebilir, ancak orta ve ileri yaşlarda görülme oranı daha fazladır. Hastalığın nedeni ise henüz tam olarak belirlenememiştir.

MF Risk Faktörleri Nelerdir?

Mikozis fungoides hastalığı (MF) nadir göründüğü için risk faktörleriyle ilgili çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Yapılan çalışmalarda cinsiyet, köken, mesleki maruziyet, sigara ve alkol tüketimi, aile geçmişi ve kişinin hastalık geçmişi gibi risk faktörleri tespit edilmiştir.

Mikozis fungoidese 10 yıldan uzun süreli egzama geçmişi bulunan kişilerde yaygın rastlanır. Sürekli güneşe ya da kimyasallara maruz kalmaya neden olan çiftçilik, ahşap işçiliği, petrokimya, tekstil ve çeşitli metal endüstrileri gibi farklı üretim alanlarında çalışan kişilerde mikozis fungoides riski (MF) artmaktadır. Aile geçmişinde bir kan kanseri çeşidi olan multipl miyelom bulunan kişilerde mikozis fungoides (MF) de sık görülür.

MF Belirtileri nelerdir?

Mikozis fungoides (MF), derinin her bölgesinde görülebilir. Erken dönemlerde kolların, bacakların uç kısımlarında ve gövdede görülür. Döküntüler birkaç bölgede aynı anda başlar ve nadir olarak tek bir bölgeyle sınırlı kalır.

Hastalığın erken dönemlerinde deride hafif kepeklenmeler, pembemsi ya da kahverengimsi döküntüler oluşur. Bu belirtilerin oluştuğu döneme yama dönemi denir. Değişken seviyelerde kaşıntı oluşabileceği gibi hiç kaşıntı görülmediği durumlara da rastlanmıştır. Bu dönemdeki hastalar, birinci basamak sağlık birimlerine ya da doktorlara başvursalar bile tanı konması oldukça zordur.

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde oluşan döküntüler yıllarca kalabilir, azalabilir ya da plak evresi olarak isimlendirilen evreye ilerleyebilir. Plak evresinde deride daha kalın ve hafif kabarık bölgeler oluşur. Bu bölgelerin renkleri pembeden mora ya da koyu kahverengiye dönüşür ve kaşıntı sıklığı artar. Döküntüler ise genelde koltuk altı, kasık, meme altı ve dirsek içinde görülür. Ayrıca etkilenen bölgede tüy dökülmesi de oluşabilir.

Nadir durumlarda, döküntüler tümör haline dönüşebilir ve hastalık lenf bezlerine veya dalak, karaciğer, akciğer gibi iç organlara yayılabilir. Vakaların %10’unda hastalığın cilt dışına yayıldığı gözlemlenmiştir.

MF İçin Hangi Uzmana Başvurulur?

Mikozis fungoides (MF), teşhis ve tedavileri dermatoloji (cildiye) uzmanları tarafından yapılır. İç organlara yayılımı ya da farklı durumlarda doktorunuzun önereceği başka tıbbi birimlerden de yardım alabilirsiniz.1

MF ile Yaşam Nasıl Olmalıdır?

Mikozis fungoides (MF) belirtileri ya da uygulanan tedavilerin yan etkileri hastaların yaşam kalitelerini düşürebilir. Bu etkileri azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Bu önlemler ise;6

  • Ciltte tahriş, ısı hassasiyeti, yorgunluk, depresyon ve grip benzeri belirtiler gördüğünüzde mutlaka doktorunuza başvurun.
  • Birçok ilacın ya da kemoterapinin neden olduğu kronik bulantı, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtiler gördüğünüzde beslenme şeklinizi düzenlemek için bir beslenme uzmanına başvurun.
  • Yorgunluk hissediyorsanız günlük ve iş yaşamınızı kendi ritminize göre tekrar düzenleyin.
  • Bol su tüketmeye dikkat edin.
  • Kaşıntı ve deri döküntüsünün azalması için özellikle banyodan sonra günde 2 - 3 defa cildinizi nemlendirin.
  • Oluşan döküntülerde enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, mutlaka doktorunuza başvurun.
  • Sıcak su cildin nem dengesini etkileyip kuruluğa neden olduğu için banyo yaparken sıcak su yerine ılık suyu tercih edinin.
  • Sabun kullanımı azaltın ya da nemlendirici etkisi olan sabunlar tercih edin.
  • Cildinizi tahriş edebilecekleri için çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılarla temastan kaçının. Ayrıca bu tür ürünlerin parfümsüz olanlarını tercih edin.
  • Cildinizi uzun süre güneşe maruz bırakmayın.
  • Bol ve pamuklu kıyafetleri tercihler etmeniz daha rahat hissetmenizi sağlar.
  • Stres kaşıntı hissini artıracağı için stresli durumlardan uzak durmaya çalışın.

    Kaynakça

#Lenfoma #deri Hastalığı #mikozis fungoides tedavisi #mf hastalığı tedavisi #mikozis fungoides hastalığı #lenfoma #iyi huylu lenfoma #çoçuklarda lenfoma belirtileri #lenfomanın çeşitleri

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.