Öfkeli insanların daha fazla stres yaşadığı ve bu stresin de çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği düşünülür. Binlerce insanı kapsayan yeni çalışmalar öfke patlamasından hemen sonraki iki saat içinde kalp krizi riskinin neredeyse beş kat fazla olduğunu gösteren veriler sunar.
Avrupa Kalp Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, öfke patlamasından sonraki iki saat içinde kalp krizi veya akut koroner sendrom riskinin neredeyse % 4,74 arttığı ifade edilmiştir. Sık sık öfke nöbetleri geçiren kişilerde riskin daha fazla olduğu da açıklamalar arasında yer alır.
Öfke ve Kalp Krizi Nasıl Bağlantılı Olabilir?
Öfke yaşama durumunda vücut savaş ya da kaç tepkisi epinefrin ve norepinefrin kimyasallarını serbest bırakır. Bu hormonlar serbest kaldığında kan basıncını yükseltebilir, nabzı hızlandırabilir, kan damarlarını daraltabilir. Bu tür fiziksel değişimler ve tepkimeler kalp kriziyle ilişkili olabilir. Öfkenin neden olduğu fizyolojik değişiklikler ile kalp krizi riski arasında bağlantı kurulabilir. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar bu bağlantıları net olarak göstermemektedir. Aşırı duygu durumlarının kalp krizi geçirme riskini arttırdığı düşünülse de buna neyin sebep olduğunu tam olarak anlamamızı sağlayacak verilerin olduğu söylenemez. Öfke durumu vücuttaki katekolaminler adı verilen stres hormonlarının üretiminin artmasına neden olur. Katekolaminlerin ani yükselişi kalp krizlerine, ölümcül kalp ritimlerine ve kalp kasının hızla zayıflamasına neden olabilecek etkiler yaratabilir.
Öfkeyi Sağlıklı Şekilde Kontrol Etmek İçin Neler Yapılabilir?
Öfke sorunları yaşayan kişilerin çeşitli sağlık sorunlarına yatkın olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Öfkenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığa zararlı olduğunu söylemek mümkün. Öfkeyi kontrol etmek ve öfke sorunlarıyla baş etmek için şunları yapmayı deneyebilirsiniz;
- Geri adım atmaya çalışabilirsiniz. Sizi sinirlendiren durumu daha mantıklı şekilde düşünmek için durup bir ara verebilirsiniz. 10’a kadar sayıp biraz uzaklaşarak öfkenizi kontrol altına almak için iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.
- Agresif değil, iddialı olmayı deneyebilirsiniz. Duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmek için abartılı duygusal tepkilerden kaçınabilirsiniz. Bağırmadan ya da aşırı tepki göstermeden de kendinizi ifade edebilirsiniz. Abartılı duygusal tepkiler yapıcı sonuçlara ulaşmanızı engeller.
- Gevşeme araçlarını öğrenebilirsiniz. Derin nefes alma gibi taktikler yaşadığınız duygusal durumu hafifletebilir. Meditasyon ve yoga gibi çalışmalar da öfke kontrolünde size yardımcı olabilir.
- Kalp krizi riski faktörlerini yönetmeyi öğrenebilirsiniz. Yüksek kolesterol gibi risk faktörlerini sağlıklı yollarla yöneterek kalp krizi riskini azaltabilirsiniz.
- Yaşam tarzınızı değiştirebilirsiniz. Sağlıklı beslenip egzersiz yaparak stres ve öfkeye neden olan sorunlarla daha iyi baş edebilirsiniz. Sigara, alkol gibi alışkanlıklarınız varsa bu alışkanlıklardan kurtulmayı deneyebilirsiniz.
Öfke Patlamalarının Nedenleri Nelerdir?
Öfke patlamalarına neden olabilecek bazı durumlar şunlardır;
- Olumsuz çocukluk deneyimleri ve yetiştirilme tarzı
- Bastırılmış travmalar ve çözülmeyen sorunlar
- Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı
- Aşırı stres altında olmak
- Depresyon gibi çeşitli ruh sağlığı sorunları
- Fiziksel sağlık sorunları ve ciddi hastalıklar
- Hayatın mevcut koşullarından memnun olmama
- Ani kayıp sonrası iyileşememe
Öfke patlamalarının altında yatan nedenler kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle öfke patlamaları bazen kısa süreli yaşanan sorunlardan kaynaklanabilirken bazen de geçmişe dayalı sorunlardan dolayı ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise öfke patlamaları ciddi ruhsal sorunların ya da bağımlılık gibi sorunların belirtisi olabilir. Öfke patlamalarının altında yatan nedenlerin ortaya çıkarılması öfke kontrolü açısından önemlidir.
Kaynakça
- 2024. Heart. Anger's role in heart attack risk may start in the arteries https://www.heart.org/en/news/2024/05/01/angers-role-in-heart-attack-risk-may-start-in-the-arteries#:~:text=%22Anger%20is%20bad%20for%20your,to%20future%20heart%20attack%20risk.%22
- 2024. Translational Research of the Acute Effects of Negative Emotions on Vascular Endothelial Health: Findings From a Randomized Controlled Study https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.123.032698
- 2022. Mayo Clinic. Anger management: 10 tips to tame your temper https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/anger-management/art-20045434#:~:text=When%20your%20temper%20flares%2C%20put,it%20takes%20to%20encourage%20relaxation/
- 2023. Mind.org. What are the Causes of Outbursts of Anger? https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/causes-of-anger/
#öfke #öfke kontrolü #kalp krizi riski #öfke patlaması #stres ve öfke #öfkenin zararları #öfkeyle başa çıkma #öfkenin nedenleri #kalp sağlığı #stres yönetimi