
Omega 3 Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Yapmalıyız?

İnsan vücudu oldukça karmaşık bir sistem. Ve bu sistem içerisinde çok çeşitli bileşenler yer alıyor. Kimi zaman farklı roller üstlenen ve bedenin işleyişine katkı sağlayan onlarca maddeden yalnızca birkaçının eksikliği bile yaşam kalitesini düşürecek rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Eksikliği durumunda çeşitli problemlere neden olan ve günlük yaşam kalitesini düşüren bileşenlerden biri de, omega 3 eksikliği.
Vücutta kendi başına üretilemeyen ve besinler ya da gıda takviyeleri yoluyla alınabilen omega 3 yağ asidinin eksikliği durumunda birtakım negatif olgular oluşabiliyor. Bu durumda da bizlere, vücuda ihtiyaç duyduğu bileşenleri sunmak ve sistemlerin en doğru şekilde çalışmasına yardımcı olmak düşüyor. İşte omega 3 eksikliği hakkında bilmeniz gerekenler ve alabileceğiniz önlemler…
İlk olarak omega 3 yağ asitlerini yakından tanıyalım ve vücutta tam olarak nasıl bir rol üstlendiğine bakalım. Bu sayede bu bileşenin önemini daha iyi anlayabilir, eksikliğinin belirtilerini daha kolay fark edebiliriz.
Omega 3 eksikliği belirtileri, vücudun yapı taşlarını destekleyen bu yağ asitlerinin eksikliği birçok farklı noktada kendini belli edebiliyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Gördüğünüz gibi omega 3 yağ asitleri vücudun yaşamsal faaliyetleri üzerinde çok büyük bir öneme ve etkiye sahip. Eğer siz de bu belirtilerden birkaçını aynı anda yaşadığınızı düşünüyorsanız bir uzmana danışabilir ve omega-3 alımını artırabilirsiniz.
Daha önce de söylediğimiz gibi, omega-3 vücutta üretilmiyor ve depolanmıyor. Bu nedenle de omega-3 eksikliği birçok kişide görülüyor. Bunun ihmal edilmesi durumunda da hem belli başlı rahatsızlıklar kendini göstermeye başlıyor hem de yaşam kalitesi ciddi anlamda düşüyor.
İşte tüm bu nedenlerden dolayı düzenli olarak omega-3 almak oldukça önemli. Elbette bu noktada günlük diyetinize omega-3 açısından zengin besinler ekleyebilirsiniz. Uzman bir diyetisyenden destek alarak beslenme programınızı düzenleyebilirsiniz. Fakat bu, omega-3 eksikliği durumu için tek başına yeterli olmayabilir. Çünkü omega-3 yağ asitleri vücutta depolanamıyor ve her gün almak gerekiyor. Ayrıca siz ne kadar dikkat ederseniz edin, her gün omega 3 içeren besinlerden yeteri miktarda tüketmeniz pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinin eksikliğini en aza indirmek için her gün düzenli olarak omega-3 takviyesi almanızda fayda var. Bu sayede yeterli miktarda omega-3 alarak bu bileşenin eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıların önüne geçebilirsiniz.
Balık yağı, omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin bir takviye olarak bilinmektedir. Düzenli balık yağı tüketimi, omega-3 eksikliğini önlemenin yanı sıra kalp sağlığı, beyin fonksiyonları ve bağışıklık sistemini destekleyebilir. Haftada en az iki kez yağlı balık tüketimi önerilir, ancak günlük omega-3 ihtiyacını karşılamak için balık yağı takviyeleri hekim tavsiyesi ile kullanılabilir.
Balık yağı, omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynaklarından biridir. Omega-3 eksikliği belirtileri arasında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sorunları yer alır. Yapılan araştırmalar, balık yağının dikkat eksikliği belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, özellikle odaklanma problemi yaşayan bireyler için balık yağı takviyesi almak hekim tavsiyesi ile almak faydalı olabilir.
Kaynakça