
Probiyotik Tüketiminin Bağışıklık Sisteminize Olan Bilmediğiniz 6 Etkisi

Probiyotikleri, “vücudumuzda yer alan yararlı bakteriler” olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle, metabolizma üzerindeki olumlu etkileri sık sık uzmanlar tarafından da vurgulanan probiyotiklerin günlük beslenme rutinine dahil edilmesi oldukça önemli. Özellikle içerisinde bulunduğumuz salgın dönemlerinde ya da mevsim geçişleri gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı zamanlarda… Çünkü sizin de bildiğiniz gibi, bağışıklık sistemi vücudun direncini belirleyen ve hastalıklara karşı savaşta en önemli rolü oynayan sistem. Dolayısıyla bağışıklığı güçlendirecek takviyeler alarak hastalığa yakalanma riskini düşürmek ve daha konforlu bir yaşam sürmek mümkün. Biz bu yazımızda sizlerle probiyotik faydaları ve bağışıklık sistemi ilişkisinin detaylarını paylaşacağız. İşte düzenli probiyotik tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde yarattığı 6 olumlu etki…
Bağırsak florasındaki bakteriler, vücudun genel sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip. Yani sanılanın aksine bağırsaklarda yaşanan sorunlar, yalnızca sindirim sıkıntıları olarak ortaya çıkmıyor. Bağışıklık sistemiyle doğrudan bağlantılı olan bu bölgede yaşanan sorunlar vücudun genelini etkiliyor. İşte probiyotikler de bağırsak florasını düzenleyerek yaşanabilecek problemlerin önüne geçiyor. Bağırsak için probiyotik kullanımını günlük beslenme rutinine dahil ederek bağırsak florasını dengede tutmak ve olası rahatsızlıkları önlemek mümkün. Kabızlık için probiyotik kullanımı, bağırsak florasını dengede tutmaya ve bu tür rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Bağırsak için probiyotik kullanımı bağırsak florası üzerindeki etkisinden ve düzenleme rolünden söz ettik. İşte bu düzenleme sırasında probiyotikler bağırsakta biriken zararlı bakterilerin atılmasına da yardımcı oluyor. Bağırsakta birikmesi sonucunda genellikle kabızlık yada ishal olarak kendini gösteren bu tür zararlı bakteriler özellikle seyahat sırasında vücudu yorarak direncin düşmesine sebep olabiliyor. Bu durum söz konusu olduğunda ise vücut dışarıdan gelecek bakteri ve virüslere karşı savunmasız kalabiliyor. İshal veya kabızlık için probiyotik kullanımı bakteri florasını dengelediği için yaşanacak sıkıntıların önüne geçebiliyor, rahatsızlıkların şiddetini azaltabiliyor. Probiyotik kullanımı bakterilerin intestinal sistemdeki en önemli foksiyonlarından biri de konağın doğal florasının patojenler için bir bariyer oluşturmasına yardımcı olmaktır.1
Probiyotiklerin bir başka etkisi, vücuda giren zararlı ve toksik maddelerin atılmasına yardımcı olmak. Probiyotiklerin bu işlevi çok önemli. Çünkü bizler ne kadar dikkatli olursak olalım, gün içerisinde mutlaka dışarıdan yiyecek satın alıyoruz. Ya da evimizde işlenmiş gıdalar tüketiyor ve farkında olmadan vücudumuza toksik maddelerin girmesine sebep oluyoruz. İşte bu tür zararlı bileşenler vücutta biriktiğinde hem farklı rahatsızlıklara sebep olabiliyor hem de bağışıklık sistemini baskılayabiliyor. Düzenli olarak alınan probiyotik destekleri bu toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırarak bağışıklık sistemini destekliyor. Özellikle kabızlık için probiyotik kullanımı, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.Probiyotik mikroorganizmaların varlığı antikorların üretimini, özellikle de bağırsak içinde salgısal Ig M’nin üretimini kolaylaştırır. Ig A’ların sindirim içeriğinde mevcut antijenlerle direkt olarak teması, bağırsak sisteminde çok önemlidir.2
Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan alerji dönemi masum bir süreç gibi görünebilir. Oysaki yoğun alerji krizleri ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Bu süreçten etkilenen üst solunum yolları vücudun strese girmesine neden olur. Bunun sonucunda da bağışıklık sistemi baskı altında kalır ve vücudun direnci düşer. İşte bu nedenle alerji dönemlerinde daha hassas ve dikkatli davranmak önemli. Dengeli ve düzenli beslenmenin yanında günlük alınan probiyotiklerle alerjik etmenlerin vücutta yarattığı etkiyi hafifletmek mümkün.
Bağırsak için probiyotik kullanımı başta bağırsak hareketleri olmak üzere, vücudun genel anlamda dengesini koruma noktasında önemli bir destek sağlıyor. Çünkü vücudumuzdaki her sistem, bağışıklık sistemiyle bağlantılı ve yaşanan her değişiklik bağışıklık üzerinde olumlu ya da olumsuz etki yapıyor. İşte bu nedenle vücudun ideal formunda kalması güçlü bir bağışıklık için büyük önem taşıyor.
Bildiğiniz gibi aşırı kilo vücudu ve organları yorarken çok zayıf olmak da bedenin güçsüz düşmesine sebep oluyor. Sağlıklı bir beslenme programına dahil edilen probiyotikler vücudun ideal kilosunu korumaya yardımcı olduğu için uzun vadede bağışıklığı güçlendiriyor. Bu durum da hem konforunuzu hem de yaşam kalitenizi artırıyor.
Başta B12 olmak üzere B grubu vitaminlerinin bir kısmı ve K vitamini bağırsakta emilir. Özellikle B12 vitamininin sinir sistemi üzerindeki etkisi düşünüldüğünde bağırsakların genel sağlığımızı korumada ne kadar önemli bir rol oynadığını görebiliriz. İşte bu noktada devreye yeniden bağırsak florasında yaşayan bakteriler giriyor. Buradaki yararlı bakteriler emilime katkı sağlarken zararlı bakteriler vitaminlerin vücuda girişini engelleyebiliyor. Kabızlık için probiyotik kullanımı yararlı bakterileri desteklerken, bedenin vitamin emilim performansını artırdıkları için bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekliyor.
Kaynakça
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu