Sağlığınız İçin Değer 1 | Sağlıklı ve İyi Bir Yaşamınız Olsun İster Misiniz?

saglikliyasam

Daha Sağlıklı ve İyi Bir Yaşamınız Olsun İster Misiniz?

Bugün meydana gelen sağlık problemlerinin çok büyük bir kısmı önlenebilir problemlerdir. Ancak yaşam süremizin uzatılması ve yaşam kalitemizin iyileştirilmesi büyük ölçüde kendi elimizdeyken bunu genelde kendimiz için bir fırsata çeviremiyoruz. Sağlığımızı tehdit eden sağlıksız beslenme, obezite, sigara kullanımı, yetersiz uyku, fazla stres gibi riskleri görmezden geliyoruz. Bugün birçok gazetede, dergide, internette sağlıklı beslenme, iyi uyuma, egzersiz yapma, stresi yönetme, farklı spor dallarını deneme, iyi aile ve dostluk ilişkileri kurma konusunda binlerce yazı, öneri olduğu halde fiziksel ve ruhsal sağlığımızı geliştiremiyoruz, iyileştiremiyoruz. Edinmemiz gereken sağlıklı alışkanlıkları edinemiyoruz ve de sonra sürdüremiyoruz, yani zararlı alışkanlıklarımızı değiştiremiyoruz. İyi bir yaşam sürmemizi sağlayacak olan tüm yaşam alanlarımıza (fiziksel, ruhsal, zihinsel) gerekli özeni düzenli bir şekilde gösteremiyoruz.

Kısacası sağlıklı ve iyi yaşamakla ilgili “bilmek” ile “yapa-bilmek” arasındaki boşluğu kapatamıyoruz!

Oysa ki kendimize iyi bakmak bir öz-sevgi, öz-şefkat meselesi, bilinçli bir tercih değil midir?

Yanlış tercihlerimizin farkında olabilirsek, davranışlarımızı fark edip değiştirmeye çalışabilirsek, koçluk teknikleri de dahil farklı teknikleri hayatımıza sokabilirsek, gelişimimizi daha bilinçli bir şekilde takip edebilirsek sağlığımızı iyileştirebilir miyiz? Hayatımızın diğer alanlarında koyduğumuz gibi sağlığımız için de kendimize hedefler koymak bizi başarıya taşıyabilir mi? Sağlığı sadece “hastalıklı olmama” hali olarak değil de daha bütünsel bir şekilde “iyi olma hali” olarak görürsek daha iyi sonuçlar elde edebilir miyiz?

Sağlığımızı etkileyen en önemli şeylerden birisinin yaşam tarzı seçimlerimiz olduğunu biliyoruz. Son yıllarda hepimiz “wellness”, yani “iyi yaşamak” konusunda daha çok bilinçlenmeye başladık. Bugünün dünyasında birçok sağlıklı yaşam ürünü ve hizmeti sunulmaya başlandı: Diyetisyen hizmetleri, vejeteryan-vegan beslenme imkanı sağlayan mekanların açılması, Yoga, Pilates, Tai-Chi dersleri, Nefes terapileri ve bunların dışında sağlığımızı desteklemeyi hedefleyen birçok aplikasyon, giyilebilir teknolojik sağlık ürünleri…bu hizmetlere gittikçe yaygınlaşmaya başlaması beklenen sağlık koçluğu da zaman içerisinde yaygınlaşarak eklenecektir.

Peki “Sağlık Koçluğu” Nedir?

Sağlık Koçluğu kişilerin daha sağlıklı yaşayabilmesi için gerekli davranış değişikliğine odaklanan bir koçluk alanıdır. Bu alandaki koçluk çalışmaları ile elde edilen davranış değişikliğinin sürdürülebilir olması hedeflenir. Bu koçluk çalışmalarının ana amacı kişilerin sağlıklarını, iyilik hallerini, yani refahlarını artırmaktır.

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şu şekilde tanımlamıştır: Sağlık yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal tam iyilik halidir.

Sağlık Koçları kişilerin sağlık alanındaki hedeflerini belirlemesine, geliştirmek istedikleri sağlıklı alışkanlıkları isimlendirmesine, kişilerin bu hedeflere ulaşma konusundaki motivasyonlarını sürdürmesine koçluk tekniklerini kullanarak ve kişinin sağlıklı olma yolculuğuna eşlik ederek destek olmaya çalışan kişilerdir.

Sağlık Koçları sağlıklı bir yaşam yaşayabilmeleri için danışanlarına davranış değişiklikleri yapabilmeleri konusunda yardımcı olabilirler ya da hastalık gelişmişse kişilerin yeniden sağlıklı olabilme hedeflerine ulaşabilmeleri, tedavilerine daha iyi uyum sağlayabilmeleri için destek olabilirler.

Peki Biz Kendimizin Sağlık Koçları Olabilir Miyiz?

Sağlıklı bir yaşam için sadece daha iyi ve daha çok bilgiye ulaşmak ne yazık ki yeterli değil. Bunun için davranışlarımızı uygun şekilde değiştirebilmeyi de başarabilmeliyiz.

Goethe bunu şu sözleri ile çok güzel ifade etmiştir:

“Bilmek yeterli değil, uygulamak gerek; istemek yeterli değil, yapmak gerek”

Peki biz bu anlamda kendimizin koçu olamaz mıyız? Bazı koçluk tekniklerini uygulayarak daha sağlıklı ve daha iyi yaşamak konusunda kendimiz de biraz daha yol alamaz mıyız? Bilmekten yapabilmeye geçemez miyiz?

Sağlığınızı biraz iyileştirmek istiyorsanız, bu konuda ben kendi başıma da bir adım atmak istiyorum diyorsanız yazılarımızı takipte kalın.

Sağlık konusundaki yolculuğumuzun bir sonu yok, ancak siz isterseniz bir başlangıcı olabilir.

 

Referanslar:

  1. https:// bausem.bau.edu.tr/egitim/saglik-koclugu.html?
  2. Dünya Sağlık Örgütü Anayasası, 1947 3. Arloski, M. (2014). Wellness Coaching for Lasting Lifestyle Change (2nd ed.). Whole Person Associates.

Koçluk ve sağlık koçluğu alanındaki güncel kaynaklardan da yararlanılarak hazırlanan bu yazılar doktora danışmanın yerine geçmez. Yazılar sağlık konusunda genel bir farkındalık yaratmak ve kişisel sağlığınız üzerine düşünmek amacı ile hazırlanmıştır. Lütfen sağlık sorunlarınız varsa hekiminize danışınız.

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.