
Sağlıklı Bir Tatil Yapmanın Sırları: Seyahat Sağlığı Rehberi

Yaz ayının gelmesi ile tatil amaçlı seyahatler yoğunlaşırken, yıl boyunca hayalini kurduğumuz tatilin heyecanı da artıyor. Tatil hazırlıkları çoğunlukla pasaport, vize işlemleri ve kıyafet alışverişi gibi konulara odaklanıyor. Ancak, seyahat sağlığı da tatil hazırlıklarının bir parçası olmalı. İşte seyahat sağlığı için ipuçları ve seyahatiniz sırasında dikkat etmeniz gereken önemli noktalar.
2022 yılında yaklaşık 7 milyon 250 bin kişi yurtdışı seyahati gerçekleştirdiğini görüyoruz. Ülkemizden uçulan ülke sayısının artması, paket turlar ile artan tatil fırsatları sonucu her geçen yıl yurtdışını ziyaret eden kişi sayısı artmakta olduğunu görüyoruz. Genellikle 1 aydan kısa süreli olarak gerçekleşen bu seyahatler bazen staj veya iş sebebiyle daha uzun süreleri bulmaktadır. Sağlık okuryazarlığının özellikle pandemi dönemi ile beraber artmış olduğu görülmekte. Covid-19 pandemi dönemindeki seyahat kısıtlılıklarının da sağlık gibi bir risk ortaya çıktığında ülkelerin seyahat özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlükleri ciddi kısıtlamalar getirebilmektedir. Covid-19 Pandemi sonrasında tekrar seyahat edebilme rahatlığı yakalayan kişiler de seyahat sağlığı konusunda önemli bir farkındalık oluşmuştur.
Seyahat öncesi yapılan hazırlıklarda mutlaka sağlıkla ilgili detayları da göz önünde bulundurmalısınız. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü, seyahat sağlığı hizmetleri konusunda bilgilendirme sağlar. İşte dikkat edilmesi gereken bazı sağlık önerileri:
Gerekli tedbirlerin aldıktan sonra güzel bir tatil vakti demektir. Fakat hastalıklar tatile çıkmadığı için bizi tatilimizde rahatsız edebilirler. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmakla birlikte tedavi ihtiyacımız olabilir. Sağlık Bakanlığının seyahat sağlığı sitesinde https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ bulunduğumuz ülkeyi seçerek hastanelere ulaşımı ve tedavi imkanları hakkında gerekli bilgiyi alabilirsiniz. İnternet erişiminizin olmadığı durumlarda bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Konsolosluğu veya Sağlık Bakanlığının Seyahat Sağlığı Danışma Hattı (444 77 34) ile iletişime geçin. Eğer seyahat öncesinde geçerli bir seyahat sağlığı sigortası yaptırdıysanız sigorta şirketiniz ile de iletişime geçebilirsiniz.
Sağlık kurumları ile ilgili gerekli bilgileri aldıktan sonra hastane ve diğer sağlık kurumlarında gerekli muayeneler sonucunda seyahatinizin devamı konusunda hekimden bilgi alabilirsiniz. Muayene sonrası tedavi başlangıcında reçete ve ilaç temini için lisanslı eczaneler üzerinden temin edin.
Eczane dışında veya internet üzerinden satılan ilaçlardan sahtecilik riski sebebiyle uzak durun. Benzer şekilde yanınıza aldığınız kullanmanız gereken ilaçların bitmesi veya kaybolması durumunda benzer bir yol izlemelisiniz. Seyahat sonrası ülkeye döndüğünüzde gördüğünüz tedavi ve kullandığınız ilaçlar ile birlikte kendi doktorunuza başvurup bilgilendirme yapmalısınız.
Seyahatin güzellikleri ile beraber yaşanabilecek bazı tatsız durumları da aklımızda bulundurmalıyız. Hazırlıklı olmak bu tatsız durumları hızlıca çözebilmemize yardımcı olur. Seyahat sağlığı konusunda daha detaylı bilgi almak için seyahatten yaklaşık 4-6 hafta öncesi https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ ve 444 77 34 numaralı danışma hattı üzerinden iletişime geçerek gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Kaynakça
#tatil amaçlı seyahatler #seyahat sağlığı #seyahat sağlığı için ipuçları #gidilecek ülkenin sağlık koşulları #seyahat sağlık sigortası #seyahat öncesi sağlık hazırlıkları #seyahat sağlığı hizmetleri #seyahat sağlık merkezleri #seyahat sağlığı danışma hattı #sağlık hizmetleri
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu