
Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri) Farkındalık Ayı

Serviks Kanseri Nedir?
Serviks kanseri, rahim ağzı kanseri olarak da bilinir ve serviks olarak adlandırılan rahim alt bölgesinin kanserini tanımlar. Burada hücreler yavaş seyirli bir şekilde öncelikle anormal hücrelere, sonrasında prekanseröz (kanser öncüsü) hücrelere ve son olarak kanserli hücrelere dönüşür. Kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olan serviks kanseri, lenf düğümlerine ve diğer organlara metastaz (yayılım) yapabilir.
Büyük oranda önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen sosyoekonomik düzeyi düşük ülkelerde yaşayan kadınlarda önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dolayısıyla bir ülkenin gelişmişliği serviks kanserinden kaybedilen kadın sayısının azlığı ile gösterilebilir. Aşı ve tarama programlarının yaygınlaşması ile hem hastalığın önlenmesi hem de erken tanı sağlanarak sağkalımın artırılması mümkündür. Ocak ayı dünya çapında serviks kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiş olup ülkemizde de farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir.
Ocak ayı dünya çapında serviks kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiş olup ülkemizde de farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir.
Serviks kanserinin neredeyse tamamı, HPV (Human Papilloma Virüsü) adlı virüsün bazı yüksek riskli türleri nedeniyle gelişir. HPV, bünyesinde 200’den fazla virüsü bulunduran bir grubu temsil etmekte olup, HPV enfeksiyonu her olguda serviks kanseri yapıyor anlamına gelmez. Çoğu insanda aktif enfeksiyona neden olmazlar ancak bazı yüksek riskli türlerle enfeksiyon yaygındır ve genital siğillere veya kansere neden olabilir. İnsanların %90'ında bağışıklık sistemi enfeksiyonla tek başına mücadele edebilir. Ancak yüksek riskli HPV tipleriyle, kalıcı HPV enfeksiyonu serviks kanserinin nedenidir.
Serviks kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde onuncu sırada yer almaktadır. En son yayımlanan resmi verilere göre; ülkemizde serviks kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4,2’dir. Bir yıl içerisinde yaklaşık 2.125 kadın serviks kanseri tanısı almıştır. Kadınlarda HPV ile ilişkili kanserlerin %93'ünü Serviks Kanserleri oluşturmaktadır.
Serviks kanseri, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından “önlenebilen bir ölüm nedeni” olarak tanımlanmakta ve bu hastalık için tüm dünyada tarama yapılması, her ülkenin kendi kontrol politikasını oluşturması önerilmektedir.
Ulusal Serviks Kanseri Tarama Programı, 2014 yılına kadar PAP- Smear testi ile yürütülmekte iken o yıldan itibaren sensitivitesi daha yüksek olan HPV-DNA testine geçilmiştir. 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır.
Servis kanseri aşı ile önlenebilen tek kanserdir!
Genellikle belirti vermeyip ancak pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir.
Serviks kanserinden korunmak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
Kaynakça
#rahim ağzı kanseri #rahim ağzı kanseri belirtileri #rahim ağzı kanseri aşısı #rahim ağzı kanseri neden olur #rahim ağzı kanseri testi #rahim ağzı kanseri evreleri #rahim ağzı kanseri tedavisi #rahim ağzı kanseri nasıl bulaşır #rahim ağzı kanseri nasıl anlaşılır #rahim ağzı kanseri sebepleri #rahim ağzı kanseri ameliyatı #serviks kanseri #serviks kanseri belirtileri #serviks kanseri nedir #serviks kanseri risk faktörleri #serviks kanseri tedavisi
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu