Şizofreni: İnsanlar Neden Sevdiklerinin Arasında Olmalı?

Şizofreni: İnsanlar Neden Sevdiklerinin Arasında Olmalı? - Thumbnail

Şizofreni, gerçeklik algısında değişikliklere neden olan ciddi bir ruhsal hastalıktır. Bu hastalık, kişinin düşüncelerinde, duygularında ve davranışlarında değişiklikler ve çatışmalar yaşamasına neden olabilir. Şizofreni, genellikle genç erişkinlikte (20-30'lu yaşlar) yani insanların en verimli çağında ortaya çıkar. 

Ağır ruhsal hastalığa sahip bireyler “damgalamayla” en çok karşılaşan grubu oluştururlar. Damgalama ruhsal hastalık hakkında korku, yanlış inançlar ve olumsuz tutumlardan kaynaklanan, kalıp yargılarla hastalığın gerçekte nasıl bir durum olduğunun diğerleri tarafından anlaşılmasını güçleştiren bir sorundur. 

             

Rithser ve Phelan, damgalanan kişinin damgalamanın zararlı etkilerini duygu, inanç ve algılarla içselleştiklerini öne sürmüşlerdir. Şizofreni ise farklı çalışmalarda en fazla damgalanan ruhsal hastalık olarak gösterilmiştir. İçselleştirilmiş damgalanma, bireyin toplumdaki olumsuz kalıp yargılarını kendisi için kabullenmesi ve bunun sonucunda değersizlik, utanç gibi olumsuz duygularla kendisini toplumdan ve sevdiklerinden geri çekmesidir.

Tüm bu nedenlerden ötürü; şizofreni hastalarının değerlendirilmesi ve tedavisinde bütüncül bir yaklaşım benimsenmelidir. Buna, psikososyal müdahaleler, ilaç tedavisi, aile desteği ve rehabilitasyon programları dahildir. Günümüzde şizofreni tedavisinde oldukça etkili ilaç tedavileri bulunmaktadır. Ancak hastaların ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi ve en önemlisi sosyal destek almaları tedavilerinde çok önemli rol oynamaktadır. 

Birlikte Olmak

Sevdiklerinin desteği, hastaların kendilerini daha anlaşılmış hissetmelerine ve tedaviye daha olumlu bir şekilde yaklaşmalarına yardımcı olabilir. Tedavi sürecinde, hastaların psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarının yanı sıra, sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için de sevdiklerinin yanında olması ve sosyal izolasyondan kurtulması önemlidir. Araştırmalar, hastaların tedavi sürecinde aile ve arkadaşlarıyla birlikte olmanın, semptomlarını kontrol etmelerine yardımcı olduğunu, nüks ihtimalini azalttığını ve hastaların daha uzun süre stabil kalmasını sağladığını göstermiştir. Ayrıca, sevdiklerinin desteği ile hastaların günlük aktivitelerine katılmaları ve normal bir yaşam sürmeleri de mümkün olabilir.

Sevdikleri ile zaman geçiren şizofreni hastaları, kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Hastalar, kendilerini daha az yalnız ve dışlanmış görürler. Sevdiklerinin desteği, hastaların daha az kaygı ve stres yaşamalarına yardımcı olabilir. Bu nedenle, hastaların tedavi sürecinde aile ve arkadaşları ile birlikte olmaları, hastaların genel sağlığı ve iyilik halleri açısından oldukça önemlidir.

Şizofreni hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, genellikle hastaların semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olurken, sevdiklerinin desteği de hastaların tedavi sürecinde destekleyici bir ortam sağlamalarına yardımcı olabilir. Sevdiklerinin desteği, hastaların tedavi sürecinde daha olumlu sonuçlar elde etmelerine ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarına yardımcı olabilir.

Bir çalışmada, şizofreni hastalarının aileleri ile birlikte yapılan destekleyici bir eğitim programının, hastaların semptomlarını kontrol etmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olduğu bulunmuştur. Başka bir araştırmada ise, hastaların aileleriyle birlikte yapılan psikososyal müdahalelerin, hastaların işlevselliklerini ve bağımsızlıklarını artırdığı ve hastaların semptomlarını azalttığı görülmüştür.

Şizofreni hastalarının sevdikleriyle birlikte olmaları, hastaların tedavi sürecinde önemli bir destek kaynağıdır. Sevdiklerinin desteği, hastaların sosyal becerilerini geliştirmelerine, stres seviyelerini azaltmalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olabilir. Birlikte mücadele ederek, şizofreniyle yaşayan sevdiklerimizin hayatlarında umut ışığı olabiliriz.


Kaynaklar:

  1. Pitschel-Walz, G., Leucht, S., Bauml, J., Kissling, W., & Engel, R. R. (2001). The effect of family interventions on relapse and rehospitalization in schizophrenia--a meta-analysis. Schizophrenia bulletin, 27(1), 73-92.
  2. Gülsüm Özge Doğanavşargil Baysal. Damgalanma ve Ruh Sağlığı. Archives Medical Review Journal 2013; 22(2):239-251.
  3. Dixon, L. B., McFarlane, W. R., Lefley, H., Lucksted, A., Cohen, M., Falloon, I., ... & Sondheimer, D. L. (2001). Evidence-based practices for services to families of people with psychiatric disabilities
  4. National Institute of Mental Health. Schizophrenia. (2021, February).
  5. American Psychiatric Association. Practice Guideline for the Treatment of Patients with Schizophrenia. (2020).
  6. National Alliance on Mental Illness. Schizophrenia

##şizofreni #birlikteolmak #damgalanma

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.