
Yüksek Oranda İlaç Kullananların Sindirim Sistemi İçin Alması Gereken Önlemler

Sindirim sistemi problemleri hayat kalitemizi önemli ölçüde etkiler. Düzensiz çalışan sindirim sistemi günlük hayatımızda rahatsızlık hissi yaşamamıza sebep olur. Çok fazla ilaç kullanımı da hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve reflü gibi sindirim sistemi problemlerini tetikleyebilir. Fakat beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız bazı değişiklikler ile bu problemlerin oluşma ihtimalini azaltmak mümkün. İşte sindirim sistemi sağlığının korunması için yapılması gerekenler…
Market raflarındaki paketli ürünlere uzun raf ömrü sağlamak için katkı maddeleri eklenir. Bu ürünler sindirim sistemi bozukluğuna yol açabilecek işlenmiş yiyecekler olarak tanımlanır. İşlenmiş gıdalar yeteri kadar lif miktarına sahip olmadığından sindirim sistemine destek olmazlar. Ayrıca çok fazla miktarda şeker ve trans yağ içerdikleri için sindirilmesi zor olur. Bunların yerine sebze ve tahıllar gibi doğal ürünleri tercih ederek sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasına yardımcı olabilirsin.
Su, sindirim de dahil olmak üzere vücudumuzdaki bütün faaliyetlerin temelini oluşturur. Gün içerisinde yeteri kadar su tüketmek sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçmek için büyük önem taşır. Tüketilmesi gereken su miktarı boy, kilo, yaş gibi kriterlere göre değişirken ortalama bir insan için 8-10 bardak uygun olarak görülür. Su içmeyi eğlenceli bir hale getirmek için üzerinde farklı yazıların ve karikatürlerin olduğu bardakları ya da cam şişeleri kullanmayı deneyebilirsiniz.
Eğer gün içerisinde su içmek aklınıza gelmiyorsa telefonunuza veya herhangi bir akıllı cihazınıza su içmeyi hatırlatacak uygulamalar indirmeniz faydalı olabilir. Fakat suyun yanında gün içerisinde tükettiğiniz diğer sıvıları da gözden geçirmeniz gerekir. Çünkü kafein içeren içecekler ve gazlı ürünler bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyerek sindirim sistemini yavaşlatabiliyor.
Eğer çok fazla ilaç kullanıyorsanız sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilecek midenizde bazı istenmeyen durumlar oluşabilir. Mide rahatsızlıkları yaşamamak ve sindirim sistemi sağlığını korumak için doktorunuzun da onayıyla mide koruyuculardan faydalanabilirsiniz.
Vücudunuzun biyolojik döngüsüne fayda sağlayacak şekilde beslenme saatlerinizi ayarlarsanız sindirim sistemi düzenleyiciler gibi bir etki yaratabilirsiniz. Beslenme saatlerinizi her gün belirli aralıklarda planlarsanız sindirim sisteminizin de düzene girmesine yardımcı olursunuz. Bu noktada önemli olan uyku saatinize dikkat etmek. Eğer uyku saatinize yakın bir zamanda yemek yerseniz vücudunuzun besinleri sindirmesi için zamanı kalmaz ve gece hazımsızlık gibi problemler yaşayabilirsiniz.
Vücudumuzdaki kan akışı sindirim sistemini destekler. Beslenmeden önce veya sonra yapılacak fiziksel aktiviteler de kan akışını hızlandırarak sindirim sistemine yardımcı olur. Egzersiz, vücudu bütün olarak çalıştırdığı için metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Böylece egzersiz sayesinde sindirim sistemi ve boşaltım sistemleri de dahil olmak üzere vücudun bütün sistemleri daha düzenli çalışır.
Yemekleri yeteri kadar çiğnememek, sindirim sistemi bozukluğu gibi sorunlarına sebep olabilir. Çiğnemeden yutulan büyük lokmaların sindirimi için daha fazla zaman gerektiğini unutmayın. Yemekleri küçük lokmalar halinde alın ve ağzınızda tamamen kaybolana kadar çiğneyin. Böylece sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasına destek olursunuz.
Kullandığınız ilaçlar, sindirim sisteminin önemli bir parçası olan bağırsak mikrobiyatasının dengesini bozabilir. Böyle bir durumda ise iyi bakterilerin sayısı azalır ve zararlı bakteriler çoğalmaya başlar. Bu da, sindirim sisteminin bağırsakların fonksiyonel çalışamamasına sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek için doktorunuzun da onayını alarak bağırsak dengeleyici takviye gıdalardan destek alabilirsiniz.
Yulaf, meyve, sebze, ceviz gibi lif açısından zengin gıdalar ile beslenmek sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçmek için önemlidir. Bu besinler bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olurken sindirimi de hızlandırır. Fakat bu gıdalardan çok fazla tüketmek ishal gibi problemlere neden olabilir. Bu nedenle lifli gıdaları tüketirken denge kurmak gerekir. Öğünlerinizi tamamen lifli gıdalardan oluşan besinlerden hazırlamak yerine karbonhidrat ve protein açısından zengin besinlerle dengeleyin.
Papatya ve rezene çayları gibi bazı bitki çayları, sindirim sistemi rahatsızlıklarının bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminize destek sağlar. Özellikle mideniz ile alakalı problemler yaşıyorsanız bitki çayları vücudunuzu rahatlatmaya yardımcı olurlar. Düzenli olarak günde bir fincan bitki çayı içerseniz, sindirim sistemi sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Kaynakça
#Sindirim #Nobel #Nobelyum #SağlıkiçinDeğer #sindirim sistemi hastalıkları #sindirim sistemi hastalığı #sindirim sistemi rahatsızlıkları #sindirim sistemi düzenleyiciler #sindirim sistemi bozukluğu
Nobel İlaç’ın Sağlık Profesyonellerine Yönelik Dijital Platformu