Sağlığınız İçin Değer 4 | Sağlığınız İçin Bugün Bir Adım Atmak İster Misiniz?

Sağlığınız İçin Değer 4

Bir önceki 2 yazımızda sizlerle bazı farkındalık çalışmaları yaptık (bu yazılarımızı henüz okumadıysanız lütfen “Sağlık Nedir? Hastalık Nedir? Ben Hangi Noktadayım” başlıklı yazımız için,  “Fiziksel Durumunuzdan ve Beslenmenizden Ne Kadar Memnunsunuz?” başlıklı yazımız için tıklayınız.

Gelin şimdi bir adım daha ileriye gidelim ve de kendimiz için bir şeyler yapalım… Sağlığımız için atacağımız hedeflerimizi belirlemeye başlayalım. Var mısınız?

Çünkü: Hayatta her şey iki kez yaratılırmış, önce zihinde, sonra gerçekte!

Hedeflerimizi somut olarak belirlemeden önce sizlerle paylaşmak istediğimiz bir konu daha var, bu da hedef belirlerken SMART denilen tekniği kullanmak.

Hayalimizi iyi bir hedefe çevirebilmek için bu hedefin bazı özellikler taşıması gerekiyor, bunları kolay hatırlayabilmek için genelde SMART isimli bir teknik kullanılıyor. SMART İngilizce ’de aslında “akıllı” anlamına da gelebiliyor, ama gelin biz SMART derken tam olarak ne kastediyoruz bunu aşağıdaki baş harflerden ve İngilizce anlamlarının Türkçe karşılıklarından yola çıkarak daha net anlamaya çalışalım.

Yani hedef belirlerken sadece “Daha iyi bir yaşam yaşamak istiyorum” dememiz yetmez!

Daha iyi bir yaşam ne demek? Bunun için ben ne yapmak istiyorum? Bunu ne zamana kadar yapmak istiyorum? Bu gerçekçi ve ulaşılabilir bir istek mi?

Bu soruları yanıtlamadığımız bir hedef, hedef değil, hayaldir aslında…

Gelin bunu 2 örnekle biraz daha detaylı anlamaya çalışalım. Hedefimiz “Daha iyi yaşamak olsun”. Bu cümle SMART bir hedef özelliğini bu hali ile taşımıyor. Daha iyisi nasıl olabilir, birlikte inceleyelim.

Örnek: Sadece “Daha iyi yaşamak istiyorum” yerine örneğin bunun için kilo vermek istiyorsak hedefimizi şöyle yazmalıyız.

Daha iyi bir yaşam yaşamak için: Yıl sonuna kadar (zamana bağlı) kilo vermek (hedefe giderken gitmek istediğimiz özel yol), 80 kg’dan 70 kg’a inmek (ölçülebilir ve 1 yıl için ulaşılabilir, ama zorlayıcı) istiyorum.

“Daha iyi bir yaşam yaşamak istiyorum” cümlesi başka birisi için bambaşka bir anlama da gelebilir.

Örnek: Daha iyi bir yaşam için 2022 yılı içerisinde (zamana bağlı) bozulan aile ilişkilerimi düzeltmek (hedefe giderken gitmek istediğimiz özel yol), bunun için eşimle her hafta bir gün baş başa bir organizasyon yapmak ve her pazar günümü eşime ve çocuklarıma ayırmak (ölçülebilir, ulaşılabilir, ama zorlayıcı) istiyorum.

Hedef belirlemenin incelikli kurallarını öğrendikten sonra gelin şimdi kısaca daha önce değerlendirdiğiniz sağlıkla ilgili alanları hatırlayın, bu alanlardan hangisi üzerinde çalışmak istersiniz?

  1. Aktivite / Egzersiz
  2. Beslenme Alışkanlıkları / Besin Tercihleri
  3. Uyku
  4. Fiziksel Güç
  5. Vücut Esnekliği
  6. Fiziksel Dayanıklılık
  7. Bağışıklık Sistemi
  8. Dinlenme / Gevşeme
  9. Çevresel / Ailevi Destek
  10. Bedensel İmaj / Görüntü
  11. Beden Ağırlığı / Kilo
  12. Alerjiler / Duyarlılıklar
  13. Doyma Hissi
  14. Sindirim Sistemi Problemleri
  15. Tüketim Alışkanlıkları

Başlıklarınızı belirlediyseniz şimdi bir sonraki aşamaya geçebilir ve ilk somut hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.

Bunun için lütfen aşağıdaki tabloyu örnek alarak kendinize hazırlayacağınız bir tablo kullanın. Hedeflerinizi titizlikle bu tabloya geçirdikten sonra dilerseniz bu tablonun bir çıktısını alın ve her gün görebileceğiniz bir yere asın. Böylece hedefleriniz hep gözünüzün önünde olur…

Ve unutmayın başlamak için bugünden daha iyi bir zaman olamaz… Tabii siz GERÇEKTEN istiyorsanız.

 

Referanslar:

  1. SMART Metodu - Vikipedi (wikipedia.org)
  2. Arloski, M. (2014). Wellness Coaching for Lasting Lifestyle Change (2nd ed.). Whole Person Associates.

Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve hizmetlerimizi daha etkin sunmak için, üçüncü kişilere ait olanlar da dahil, çerezler ve benzer teknolojiler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Gizlilik Politikası’nı ve Çerez Politikası’nı. inceleyebilirsiniz.